Naslovna Najnovije Predsjednik Češke: Priznanje Kosova je greška!!!

Predsjednik Češke: Priznanje Kosova je greška!!!

Predsjednik Češke Miloš Zeman poručio je da i dalje vjeruje da je priznanje nezavisnog Kosova greška, a od novog susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Pragu očekuje da će dodatno ojačati odlične bilateralne odnose i pospješiti ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Predsjednik Češke je u intervjuu za Magazin CorD rekao da posebnost veza dvije zemlje može da ilustruje i činjenica da će predstojeća poseta predsjednika Vučića biti prva zvanična predsjednička posjeta od izbijanja pandemije, a potvrdio je da će dugogodišnji odlični bilateralni odnosi i jačanje saradnje sa posebnim osvrtom na ekonomske veze i podršku međusobnim investicijama biti teme novog susreta dvojice predsjednika.

Zeman je naglasio i da nije promijenio mišljenje i da, kao i tokom svoje posjete Beogradu u septembru 2019, vjeruje da je priznanje nezavisnog Kosova greška, prenio je Tanjug.

On je rekao i da je o ovom pitanju razgovarao sa najvišim ustavnim zvaničnicima svoje zemlje, ali da se oni nisu složili sa njim, a da s obzirom na demokratsko uređenje mora da poštuje mišljenje većine.

Predsjednik Češke i dalje vjeruje u neophodnost širenja EU, a to po njemu podrazumijeva i članstvo Srbije i poručio je da je njegova zemlja spremna da pomogne Srbiji u procesu transformacije.

On je posebno naglasio da se Češka pažljivo priprema za drugu polovinu 2022. godine, kada će ponovo predsjedavati Savetom EU, potvrdivši da će proširenje Unije biti visoko na listi prioriteta tokom češkog predsjedavanja.

Miloš Zeman je rekao i da podržava inicijative za jačanje saradnje sa državama koje nisu članice EU, poput Srbije putem V4 plus formata, konkretno kroz Međunarodni Višegradski fond, a učešće predsjednika Vučića na Samitu V4 u Češkoj u oktobru 2019. godine doživeo je kao još jednu potvrdu odlične saradnje V4 i Srbije.