Naslovna Najnovije Jedini ruski nosač aviona je „MRTAV“?

Jedini ruski nosač aviona je „MRTAV“?

0

Jedini ruski nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ izmučen je zastarjelom tehnologijom, požarima, nesrećama i dugim remontom – brod nije plovio sedam godina.

Oslanjanje nosača na zastarjelo gorivo – mazut, ograničene mogućnosti lansiranja aviona i stalni kvarovi naglašavaju oslabljene resurse Rusije u suprotnosti sa naprednim flotama SAD i Kine.

Rat Rusije sa Ukrajinom dodatno dovodi u sumnju nadu da će se „Kuznjecov“ ikada vratiti u službu i ostavlja mu neizvjesnu budućnost.

Nosači aviona su na neki način pokazatelj opšteg bogatstva nacije. Zašto?

Zato što su nosači aviona složeni; nosači aviona su izuzetno skupi – i za proizvodnju i za održavanje. Shodno tome, samo bogate nacije, sa viškom resursa, mogu izdržati troškove razvoja i postavljanja nosača aviona, piše Nacionalni interest, prenosi B92.

SAD, najmoćnija nacija na svijetu, ima jedanaest „supernosača“. Kina ambiciozno i revizionistički „usmjereno“ radi na proširenju svoje flote nosača aviona i na ivici je da postavi treći nosač. Indija ima dva. Italija ima dva. Ujedinjeno Kraljevstvo ima dva, ali je povuklo 41, što sugeriše opadanje globalnog značaja ove ostrvske države.

A Rusija ima upravo nosač „Admiral Kuznjecov“ za koji mnogi pretpostavljaju da više nikada neće ploviti.

Zvanična priča Rusa je da je „Kuznjecov“ trenutno u remontu sa programom modernizacije koji bi trebalo da produži vijek čamca za još četvrt vijeka. Prvobitno, Kuznjecov je trebalo da prođe kroz modernizaciju pogona i elektronike u 35. fabrici za remont brodova u Murmansku, od 2018. do 2021. Očigledno je da je rok za 2021. probijen, dijelom zato što je u oktobru 2018. „Kuznjecov“ oštećen kada je PD-50 bazen potonuo, zbog čega je dizalica od 70 tona probila rupu od 200 kvadratnih stopa kroz palubu Kuznjecova.

Rusija se suočava sa teretom rata na iscrpljivanje sa Ukrajinom. Priroda rusko-ukrajinskog rata, pretežno kopnenog sukoba, znači da usmjeravanje resursa u „Admiral Kuznjecov“ vjerovatno neće biti glavni ruski prioritet. Dakle, malo je vjerovatno da će „Kuznjecov“ ponovo zaploviti u skorije vrijeme.

„I možda ‘Kuznjecov’ nikada više neće ploviti“, zaključuje se u tekstu koji je objavio Nešenal interest (The National Interest).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: