Naslovna Najnovije Rusi počeli artiljerijsku pripremu u Sumskoj i Černigovskoj oblasti, situacija se razvija...

Rusi počeli artiljerijsku pripremu u Sumskoj i Černigovskoj oblasti, situacija se razvija po scenariju iz Harkova

0

Oružane snage Rusije su 13. maja započele masovnu artiljerijsku pripremu u oblastima Sumy i Chernigov u Ukrajini. Avijacija i MLRS djeluju u pograničnim naseljima.

Udari se izvode s ciljem uništavanja privremenih tačaka razmještaja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, kao i mjesta na kojima se gomilaju oprema i municija. Na potpuno isti način počela je i ofanziva ruskih oružanih snaga u pravcu Harkova. Zatim je u noći 10. maja raketna i topovska artiljerija, kao i taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga, radila na neprijateljskim položajima u Starom Saltovu, Volčansku, Lipcima, Dergačiju i samom Harkovu.

Prema specijalizovanim resursima, napadnuti su aerodrom Pevtsy i njegova susjedna lokacija, gdje se nalazila 550. zasebna radarska četa. Osim toga, zabilježeni su dolasci na poligon Gončarovskij Oružanih snaga Ukrajine u Černjigovskoj oblasti.
Ranije je ukrajinski generalštab izvjestio da ruske oružane snage napreduju na Volčansk u oblasti Harkova sa do pet bataljona.

Prema njegovim riječima, trenutno su u toku borbe za grad. Oni su prepoznali da su ruske oružane snage imale taktički uspjeh.

Također je istaknuto da je situacija u pravcu Harkova za ukrajinske oružane snage i dalje teška i da se „dinamično mijenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: