Naslovna Izdvajamo Jelena Trivić: Dodik je prekršio zaključke, odluku je donio ranije

Jelena Trivić: Dodik je prekršio zaključke, odluku je donio ranije

„On jeste prekršio zaključke. Može da nađe 1.000 opravdanja. Ovo “neučestvovanje u zajedničkim institucijama” gubi smisao ako će te svako malo da idite ili ne idite – dakle, gubi svaki smisao“, kazala je ona.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a u NSRS-u, kazala je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije zatražio mišljenje od lidera opozicije da li bi se treba sastati sa turskim kolegom Redžepom Erdoganom.

„Samo ih je obavijestio, odluku je donio ranije“, kazala je Trivićeva tokom gostovanja u progamu N1 televizije.

„Razgovarala sam sa predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem i mogla sam vidjeti da je on o tome samo obavješten. Dakle, njega i Mirka Šarovića Dodik je obavijestio i nije pitao za mišljenje za sastanak sa Erdoganom. Dodik je zvao lidere opizicije jer time želi samog sebe opravdati. Pitanje je zašto nije zvao lidere drugih stranaka? On traži alibi u opoziciji. Često se krije iz naroda kao što je slučaj sa peticijom. Dodik je prvo odlučio pa obavijestio lidere“, kazala je Jelena Trivić.

Što se tiče sastanka sa turski predsjednikom, ona je rekla da je svaki razgovor dobar, ali postoje zaključci NSRS-a koji su usvojeni i kojih se treba pridržavati.

„Oni su precizni i ne treba ih tumačiti. U njima stoji da se sudjeluje u radu ‘zajedničkih institucija’ samo kad se tamo sprječava donešenje štetnih odluka po Republiku Srpsku. Dodik želi da se pojavi na sastanku. Pitam zašto se Dodik nije lično sastao sa Erdoganom, jer je u Turskoj bio nekoliko puta? Zašto to radi kroz Predsjedništvo Bosne i Hercegovine? Time se gubi smisao zaključaka NSRS-a“, objasnila je ona.

Da li je to kršenje skupštinski zaključaka, Trivićeva je potvrdno odgovorila.

„On jeste prekršio zaključke. Može da nađe 1.000 opravdanja. Ovo “neučestvovanje u zajedničkim institucijama” gubi smisao ako će te svako malo da idite ili ne idite – dakle, gubi svaki smisao“, kazala je ona.

Osvrćući se na postignuto jedinstvo stranaka iz Republike Srpske oko „Inckove odluku“, Trivićeva je kazala da je u nekoliko svojih javnih istupa rekla da ovo što imamo protiv Inzkove odluke nije jedinstvo, nego je zajednički stav.

„Mi ne prihvatamo nametnuto rješenje. To je zajednički stav, ali nije to naše jedinstvo sa politikom koju kritikujemo posljednjih 15 godina. Gdje je bilo jedinstvo kada su nas optuživali da smo izdajnici, kada su hapsili opozicione poslanike, kada su kupovali poslanike… Zajednički stav svih stranaka u Republici Srpskoj da ne prihvataju Inzkovu odluku, ali dalje od toga nema ništa“, jesna je Trivićeva.

Ne bi smjelo, kaže ona, biti popuštanja.

Neučestvovanje u radu “zajedničkih institucija” je jasan stav Republike Srpske da se ne može preći preko nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika. To je odgovor Republike Srpske. Tu se mora biti istrajan i otvoriti dijalog kako izaći iz ove političke krize, kazala je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a i poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(BN) .