Naslovna Republika Srpska Posljednji je trenutak da se svi uozbiljimo!

Posljednji je trenutak da se svi uozbiljimo!

„Nalazimo se pred poslednjim kvartalom ove izuetno teške godine u kojoj je nastavljen negativni trend u svim segmentima života građana iz prethodne godine. Unatoč optimističkim prognozama vlasti na početku godine i stalnim tvrdnjama o rastu društvenog bruto proizvoda, finansijskoj stabilnosti, uspješnoj borbi protiv nametnute pandemije, funkcionisanju institucija et cetera, stvarnost je nažalost, brutalno drugačija“, saopšteno je iz Saveza Penzionera i potomaka RS.

„Nastavljeno je zaduživanje, neodgovorno trošenje narodnog novca, nespremnost na odricanje od privilegija na svim nivoima vlasti, stranačko zapošljavanje, nepotizam, javno pokazivanje moći i uvezanost krupnog kriminala, politike, organa gonjenja i pravosuđa, čija je posledica odlazak najsposobnijeg i najproduktivnijeg dijela stanovništva“, kaže se u saopštenju.

„Potpuno nespremno su dočekane prirodne nepogode, suša i požari. Ništa nije urađeno da se pomogne poljoprivrednicima od toga da im se daju adekvatni podsticaji, da im se garantuje otkup, da se smanji uvoz, da se formira rezervni fond za nadoknadu šteta i druge mjere na koje smo tokom godine upozoravali i uzaludno pisali Vladi.  Da bi sve to zamaskirali nastavljena su politička prepucavanja i nadgornjavanja ko su patriote, a ko izdajnici, ko je veći Srbin, Bošnjak ili Hrvat“, navodi se u saopštenju Saveza.

Nažalost, dodaje se u saopštenju, moramo konstatovati da se djelovanje opozicije svelo na na isprazne kritike, umjesto konkretnih poteza kojim bi primorali vlast na drugačije ponašanje.

„U svemu tome svoje prste i ne malu odgovornost ima i takozvana međunarodna zajednica, koja javno izražava brigu za sudbinu građana, a tajno podržava čas jedne čas druge, da bi njihovo licemjerstvo bjelodano pokazao takozvani Visoki predstavnik Valentin Incko, koji je na odlasku nametnuo Izmjene Krivičnog zakona, kojim je podstakao podjele i sukobe između ova tri nesretna naroda, koje svojim djelovanjem, održavaju skoro tri decenije“, naglašava se u saopštenju.

Savez penzionera i potomaka je više puta upozoravo Vladu o konstantnom padu standarda prije svega penzionera, kao najbrojnije i najugroženije grupacije među kojima je više od 75%  u stanju socijalne potrebe. Ako tome dodamo nezaposlene, demobilisane borce koji ne rade niti su ispunili uslove za penziju, starije od 65 godina koji nemaju nikakva primanja onda je polovina stanovnika Republike na granici siromaštva.

Prema njihovim riječima nedopustivo je i krajnje neljudski hvaliti se mizernim povećanjem penzija od 2-3 procenta na godišnjem nivou, kada to samo za sedmicu ponište stalna poskupljenja životnih namirnica i ostalih troškova.

Savez penzionera i potomaka poziva Vladu da se odrekne mnogih privilegija, da obuzda divljanje cijena i lihvarsko ponašanje banaka, da iz kredita koje troši na pokriće nepotrebnih troškova u institucijama, obezbijedi makar jednokratnu pomoć najugroženijim kategorijama. Posebno zahtijevamo da se penzije usklađuju kvartalno sa troškovima života.

„Pozivamo sve političke subjekte da prestanu sa svađama i prepucavanjima nego da tu energiju iskoristimo za traženje rješenja kako preživjeti period koji je pred nama, a mi prognoziramo da mnogi neće preživjeti zimu i da će umirati od gladi. Pozivamo istaknute ekonomiste, privrednike i sve koji misle dobro ovom narodu da se ujedine u traženju izlaza.  Ovaj apel shvatite kao poslednje upozorenje, jer narod je na granici očaja, a zna se šta iz toga proizilazi“, naglašeno je u saopštenju za javnost Saveza penzionera i potomaka Republike Srpske.

(BN)