Naslovna Svijet Još jedan šamar EU: Kurc po uzoru na Srbiju nabavlja ruske vakcine

Još jedan šamar EU: Kurc po uzoru na Srbiju nabavlja ruske vakcine

0

Nakon što je iz Nemačke stigla vest da je Bavarskoj odobrena preliminarna nabavka sputnjika V, i austrijski kancelar potvrdio da njegova zemlja ide tim putem.

Naime, Sebastijan Kurc je danas izjavio da se zalaže za nabavku ruske vakcine protiv korona virusa, jer bi to uveliko ubrzalo plan vakcinacije, a kao primer značajnog napretka u vakcinaciji tim cepivom naveo je Mađarsku i Srbiju.

Kurc je, odgovarajući na pitanja građana video-snimkom preko Instagrama, upitan za nabavku vakcine i da li bi država trebalo više novca da obezbedi da se kupi više vakcina, kazao da to nije moguće, ne zbog para, već zbog mogućnosti kupovine vakcine.

On je objasnio da je Austrija trenutno u pregovorima u vezi s nabavkom ruske vakcine „sputnjik V“.

„Imamo ponudu nabavke miliona doza vakcina sputnjik V. To bi nam mnogo pomoglo. Ja se zalažem za taj dogovor, a trenutno se u vladi dogovaramo o tome. Milion doza bi znatno ubrzalo naš plan vakcinacije“, naglasio je Kurc.

Upitan za odobrenje od Evropske agencije za lekove (EMA) podsetio je da je već u više navrata kritikovao sporost te ustanove. „Postoji već više zemalja koje koriste vakcinu sputnjik, kao što su Mađarska i Srbija, koje su zahvaljujući tome u prednosti u procesu vakcinacije. To spasasva živote i vraća slobode građanima“, rekao je on.

Izrazio je nadu da će Austrija uspeti da nabavi ruske vakcine i primeni ih. „Ali to nije samo moja odluka. Ja se zalažem za tu nabavku“, podvukao je on.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube