Naslovna Crna Hronika Snimcima dokazuju Čamberovu krivicu: Počelo suđenje za UBISTVO I RANJAVANJE u novogodišnjoj...

Snimcima dokazuju Čamberovu krivicu: Počelo suđenje za UBISTVO I RANJAVANJE u novogodišnjoj noći

0

Video-snimcima, koje su zabilježile kamere sa benzinske pumpe „NIS Petrol“ u Trnu, i saslušavanjem očevidaca i oštećenog banjalučko tužilaštvo planira dokazati krivicu Dalibora Čambera (47), optuženog za ubistvo Duška Savanovića (24) i ranjavanje Alekse Babića (22).

Za ovo ubistvo, koje se dogodilo u toku novogodišnje noći, sudi se i Milanu Đurđeviću (43), a koji se tereti da je pomogao Čamberu poslije ubistva.

Đurđićev advokat, Duška Bogojević, najavila je da on planira priznati krivicu i da pregovaraju s tužiocem Aleksandrom Simonovićem.

Optužnica

Na početku suđenja tužilac je pročitao optužnicu po kojoj se Čamber i Đurđević terete za teško ubistvo počinjeno 31. decembra prošle godine kod benzinske pumpe “NIS Petrol” u Trnu kod Laktaša.

Tužilac Simonović je rekao da će saslušanjem svjedoka i izvođenjem dokaza potvrditi navode iz optužnice.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Na sljedećim ročištima saslušaćemo svjedoke, između ostalog i oštećenog Aleksu Babića, kao i oca ubijenog Savanovića. Pored toga, saslušaće se i očevici ovog događaja, kao i nekoliko vještaka. Kada je riječ o materijalnim dokazima, tu je snimak sa video-kamere od pumpe, koja je zabilježila cijeli događaj – poručio je Simonović.

Saučešće porodici ubijenog

Tokom današnjeg ročišta sudu se obratio i Čamber, koji je rekao da mu je žao zbog svega što se dogodilo kobne noći.

– Iskazujem iskreno žaljenje zbog događaja i upućujem saučešće porodici oštećenog – rekao je Čamber.

FOTO: DUŠKO SAVANOVIĆ/FACEBOOK SCREENSHOT
FOTO: DUŠKO SAVANOVIĆ/FACEBOOK SCREENSHOT

Ubijeni Duško Savanović

Njegov advokat Miloš Paleksić izjavio da se ne slaže sa kvalifikacijom krivičnog djela za koje se prvooptuženi tereti.

– Ta pravna kvalifikacija ne stoji, niti može biti održiva. Ni dokazi ni činjenični opis optužnice to ne potvrđuju. Čamber nije imao namjeru da ubije Babića, a i povrede koje on zadobio nisu mu mogle ugroziti život, zbog toga što ga je ranio u lijevo stopalo. Čamber je od Savanovićevog udarca pao i, nažalost, ispalio hitac iz tog položaja – rekao je Paleksić.

Odbrana ukazuje na propuste

On je izjavio da će tokom suđenja ukazati i na propuste koje je napravilo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci tokom uviđaja i istrage.

– Moj branjenik je dobio jak udarac od kojeg je pao na zemlju. Međutim, tužilac nije naveo kakve je povrede zadobio, niti je to vještačeno – poručio je Paleksić.

Ubistvo se dogodilo u Trnu kod Laktaša, u novogodišnjoj noći oko 22.30, ispred benzinske pumpe “NIS Petrol”, kod točilice za gorivo.

Prema optužnici, Čamber i Đurđević su automobilom “mercedes”, kojim je upravljao Đurđević, došli na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do verbalnog sukoba sa Savanovićem i Babićem, koji su na pumpu došli “mercedesom GLK 220”.

Tada je došlo do fizičkog obračuna, pa je Čamber izvadio pištolj “CZ”, kalibra devet milimetara, za koji nema oružni list, niti dozvolu za nošenje.

Pucnji

Prema optužnici, ispalio je hitac prema “mercedesu GLK”, koji je pogodio zadnji lijevi točak, a Savanović i Babić su sjeli u vozilo i pokušali da odu, ali ih je Čamber zaustavio.

– Babić je izašao iz vozila i Čamber je prema njemu ispalio hitac, te pogodio u lijevo stopalo, nanijevši mu ustrelnu ranu – piše u  optužnici.

Kako se dalje navodi u optužnici, Babić je krenuo da se udaljava i Čamber ga je pratio, a zatim je Savanović udario Čambera i oborio ga.

– Čamber je pao leđima na tlo i iz tog položaja je ispalio treći hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen između dva i tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usljed čega je došlo do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja – precizirano je u optužnici.

Sanitetom je prevezen u Urgentni centar UKC Republike Srpske, gdje je podlegao od posljedica ranjavanja u 23.50.

Đurđević je, kako se navodi u optužnici, odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove.

PRIZNANJE KRIVICE

Duška Bogojević, koja brani Milana Đurđevića, rekla je da pregovaraju s Tužilaštvom o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

– Ipak, pravna kvalifikacija krivičnog djela čini nas neodlučnim, pošto nijedan dokaz ne ide u pravcu toga da je u pitanju teško ubistvo – rekla je ona.

Pojašnjava da je njen branjenik tokom saslušanja sve priznao i detaljno opisao šta se dešavalo. Kaže da je on samo poslije incidenta odvezao Čambera njegovoj kući.

Epilog pregovora trebalo bi da bude poznat uskoro, pošto je nastavak suđenja zakazan za 4. maj.

 

(Srpska Info)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube