Naslovna Izdvajamo JOŠ MOĆNIJI! Novi kineski borbeni avion J-20 (VIDEO)

JOŠ MOĆNIJI! Novi kineski borbeni avion J-20 (VIDEO)

0
Borbeni avion J-20 broja 2012 je bio drugi prototip i četvrti ukupni predserijski primerak ovog tipa aviona.

Petog aprila objavljene su prve slike koje jasno pokazuju let kineskog borbenog aviona pete generacije J-20 na kojem se testiraju motori nove generacije WS-15.

Ovaj borbeni avion je prvi put viđen kako leti sa novim motorom u januaru 2022. godine, a od tada su zabeležena njegova višestruka pojavljivanja u letu sa novim motorom, iako su sve njegove slike pre aprila 2023. godine bile lošeg kvaliteta i ostavljale su mnogo prostora za nagađanja.
Potvrđeno da je prototip borbenog aviona J-20 testiran sa WS-15 motorima, a sada je poznato i da je to drugi prototip borbenog aviona J-20 sa brojem 2012.

Da li su i drugi prototipovi ovog borbenog aviona pete generacije korišćeni za letna testiranja sa novim motorom WS-15 ostaje za sada nerazjašnjeno.

Šest prototipova borbenog aviona J-20 pojavilo se od oktobra 2012. godine do novembra 2015. godine, pri čemu su im prethodila dva demonstratora tehnologije koja su se pojavila od decembra 2010. godine.

Borbeni avion J-20 broja 2012 je bio drugi prototip i četvrti ukupni predserijski primerak ovog tipa aviona.

Serijska proizvodnja borbenih aviona J-20 koji se isporučuju Vazduhoplovnim snagama Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) od kraja 2016. godine su koristili ruske motore AL-31FM2 kako bi kupili vreme do pojave kineskih motora kojima su kasnije zamenjeni WS-10C od sredine 2019. godine, dok je motor WS-15 konstruisan da bi borbeni avion J-20 zadovoljio postavljene taktičko-tehničke karakteristike i bio je pogonska jedinica koju je avion trebalo da ima od samog početka programa razvoja ovog aviona.

 

Izvor: Mediji

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube