Naslovna Izdvajamo Kadirov testirao ruskog „Fantoma“ – VIDEO

Kadirov testirao ruskog „Fantoma“ – VIDEO

0

Preciznu snajpersku pušku iz serije „Fantom Т“ moskovske kompanije “RusBespoke Gun” 30. aprila je isprobao predsjednik Čečenske Republike, Ramzan Kadirov.

Testu je prisistvovao i član Liberalno-demokratske partije Rusije Viktor But.

Oružje je moskovska firma razvila u saradnji sa specijalistima „Ruskog univerziteta specijalne namene“.

Univerzitet je osnovan na ličnu inicijativu Kadirova 2013. godine u Gudermesu. Na čelu instruktora – diplomiranih specijalista nalazio se pomoćnik predsjednika Čečenske Republike, prvi zamjenik načelnika uprave Federelne vojne službe Nacionalne garde Rusije (FSVNG, Rosgvardija) za Čečeniju, Danil Martinov.

“Bespoke Gun” je snajperskoj sekciji Univerziteta predao na ispitivanje 17 visokopreciznih snajperskih pušaka od kojih je u najuži izbor ušla upravo “Fantom Т”.

“RusBespoke” je oružje razvijao godinu dana na osnovu sistema Raptor u kalibru 6,5 PRC.

Predviđeni domet je bio do 2 kilometra. Oružje je sa obrtno-čepnim zatvaračem, bravi se pomoću 3 bradavice, cijev dužine 601-711 mm je uzdužno kanalisana radi olakšanja i hlađenja.

Oružje se puni kutijastim okvirom od karbona, kapaciteta 5 – 10 metaka, a ima kundak podesiv po dužini i visini. Na testovima, navodno je postignuta preciznost od 0,1 МОА .

„Ovo je visokotehnološki i visokoprecizni snajperski kompleks. Svi koncepti koji su primijenjeni na njemu su naši. Ne koriste svi u svijetu ovu tehnologiju, jer je jednostavno neisplativa, ali ovdje ju je primijenio proizvođač i ispostavilo se da je veoma efikasna”, rekao je Aslambek Arsanukaev, viši instruktor RUS.

Sa druge strane, Kadirov je izjavio kako je oružje projektovano “uz pomoć najboljeg snajperiste na svijetu” te da će se proizvoditi pod zajedničkim logotipom ”Ruskog univerziteta specijalne namjene” i “Bespoke Gun”.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube