Naslovna Najnovije Kakve su rakete Rusi koristili za jutrošnji napad na Ukrajinu

Kakve su rakete Rusi koristili za jutrošnji napad na Ukrajinu

0

Tokom jutrošnjeg masovnog napada na Ukrajinu, Oružane snage Ruske Federacije koristile su šest projektila X-47 Kinžal. Radi se o hipertoničnim raketama za koje Ukrajinci kažu da nema rješenja.

Riječ je o potpuno novim hipersoničnim krstarećim projektilima koje nije koristila niti jedna druga država. X-47M2 lansira se iz aviona koji mora biti posebno opremljen za nošenje takvih projektila. Uprkos činjenici da je ruska vojska Kinžala stavila u službu 2017. godine, danas samo modificirani presretači MiG-31 mogu biti njihovi nosači.

Stoga, uprkos opipljivoj potencijalnoj opasnosti od jedne rakete, Rusi nisu u mogućnosti da ih lansiraju mnogo. Osim toga, stručnjaci smatraju da zemlja agresor ima ograničenu količinu tog oružja.

Glavna stvar koju treba znati o X-47M2 je da se njegov dizajn ne razlikuje bitno od ostalih krstarećih projektila. Ovo je ista bespilotna letjelica koja se gotovo u potpunosti sastoji od mlaznog motora, spremnika za gorivo i malih krila. Dizajniran je za samo jedan let, na kraju kojeg mora pogoditi cilj bojevom glavom.

Izvor: Military Aviation Videos

Bojna glava Kinžala ne razlikuje se od drugih krstarećih projektila posjeduje 480 kg eksploziva. Teoretski, projektil može nositi i malo nuklearno punjenje, no nije poznato je li takva opcija realizirana u praksi.

Glavna razlika između hipersoničnih projektila i konvencionalnih je njihov motor, koji je sposoban ubrzati projektil do velikih brzina. Ruski mediji javljaju da je Kinzhal sposoban ubrzati do brzine od 5000 km/h za samo nekoliko desetaka sekundi, nakon čega se njegova brzina nastavlja povećavati. Prema podacima agresora, može postići 14.800 km/h. A efektivni radijus je 3000 km.

Međutim, te podatke još nisu potvrdili nezavisni stručnjaci. Ako je Kinzhal doista pravi hipersonični projektil, onda oko njega mora postojati zanimljiv fenomen. Zbog nevjerovatnog trenja, zrak u blizini tijela rakete mora prijeći u stanje plazme.

Teoretski, ovo bi trebalo stvarati male dodatne radio smetnje, ali ima i negativan učinak na tijelo rakete. U letu bi raketa trebala izgledati kao da je u vatrenoj čahuri.

„Ne postoje takva sredstva koja mogu detektirati i oboriti tako ultrabrze projektile Kinžal. Ovo je projektil koji leti balističkom putanjom. MiG-31 ga isporučuje u gornje slojeve atmosfere, tamo ga lansira i on već leti i spušta se ogromnom brzinom do cilja“, rekao je Yurii Ihnat, šef Zračnih snaga ukrajinskih oružanih snaga.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube