Naslovna Najnovije Kijev će dobiti teško oružje od Njemačke na dan kada su nacisti...

Kijev će dobiti teško oružje od Njemačke na dan kada su nacisti napali SSSR

0
Ukrajina će dobiti prvu seriju teškog naoružanja iz Njemačke oko 22. juna, rekao je ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Melnik za ukrajinski list „Novo vreme“. Očekuje se da će isporuka uključivati sedam haubica PzH 2000 koje je obećala njemački ministar odbrane Kristin Lambreht početkom maja, dodao je on.
„Ove sisteme ćemo dobiti oko 22. juna“, rekao je Melnik, misleći na haubice dok je ponovo kritikovao Berlin da je prespor sa isporukom oružja. Datum koji je ambasador naveo bio je dan kada je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Sovjetski Savez 1941. godine. SSSR je tada uključivao i Ukrajinu i Rusiju, a Ukrajina je bila među prvim sovjetskim teritorijama koje su nacisti napali.

Sam Melnik nije komentarisao izbor datuma. Umjesto toga, rekao je da će Ukrajina dalje dobiti 15 „Gepard“ samohodnih PVO sistema do kraja jula i još jednu isporuku istih sistema mjesec dana kasnije.
Njemačko ministarstvo odbrane ranije je potvrdilo svoje planove za slanje 15 „Gepard“ sistema u Ukrajinu u julu. Berlin snabdijeva Kijev oružjem skoro od početka ruske vojne operacije krajem februara. Ipak, sve isporuke su do sada uključivale samo pješadijsko naoružanje, prijenosne protivoklopne i protivvazdušne sisteme, kao i municiju i gorivo.

Politiku njemačke vlade u ovom pogledu žestoko su kritikovali Kijev, neke zemlje EU, pa čak i koalicioni partneri kancelara Olafa Šolca. Sam Melnik je više puta kritikovao njemačku vladu, a čak je Šolca nazvao „uvrijeđenom kobasicom“ zbog njegovog odbijanja da posjeti Kijev nakon što su ukrajinske vlasti sredinom aprila kritikovale njemačkog predsjednika Franka-Valtera Štajnmajera.
Ukrajinski ambasador je u petak još jednom optužio njemačku vladu da odlaže isporuke teškog naoružanja i naveo da Kijev već ima sporazume sa njemačkim proizvođačima oružja koji nedjeljama čekaju na odobrenje vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: