Naslovna Najnovije Rusija će odgovoriti na jačanje NATO snaga u Poljskoj

Rusija će odgovoriti na jačanje NATO snaga u Poljskoj

0

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u subotu da će odgovor Moskve na povećanje NATO snaga u Poljskoj biti proporcionalan, javila je novinska agencija Interfax pozivajući se na ruskog diplomatu.

„Odgovor će, kao i uvijek, biti proporcionalan i primjeren, s ciljem neutralizacije potencijalnih prijetnji sigurnosti Ruske Federacije“, citirao je Interfax Olega Tuapkina, šefa odjela Ministarstva vanjskih poslova zaduženog za odnose Rusije s Evropom.

U Poljskoj se trenutno nalazi oko 10.500 vojnika NATO saveza, prije ruske invazije na Ukrajinu taj broj je iznosio nešto više od 1.000 vojnika.

Najave dolaze nakon što je NATO nastavio sa jačanjem trupa na svome istočnom krilu. Trenutno je u zemljama Istočne Evrope i Baltika raspoređeno više od 40.000 NATO vojnika kao odgovor na agresivnu rusku politiku.

Njemački kancelar Olaf Scholz je prilikom posjete Litvaniji obećao da će povećati broj njemačkih trupa smještenih u ovoj državi te opremiti brigadu od 3.000 vojnika spremnih za prebacivanje u Litvaniju u bilo kojem trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: