Naslovna Najnovije Kina hitno upozorila Ameriku: „Pretjerali ste“

Kina hitno upozorila Ameriku: „Pretjerali ste“

0

Kina je saopštila da će preduzeti kontramjere protiv američkih subjekata koji potkopavaju kineski suverenitet, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je to na početku redovnog brifinga za novinare, nakon što su SAD oborile kineski balon i navele da žele da sankcionišu šest kompanija koje su povezane sa kineskim programom povezanim sa navodnim kineskim špijunskim balonom, prenio je Rojters

„SAD su zloupotrebile silu, pretjerale, eskalirale situaciju i to iskoristile kao izgovor za nezakonito sankcionisanje kineskih kompanija i institucija“, rekao je Vang. Kina se tome čvrsto protivi i preduzeće kontramjere protiv relevantnih američkih subjekata koji podrivaju suverenitet i bezbjednost Kine u skladu sa zakonom, istakao je on.

Vang je kazo da ce Kina odlučno čuvati svoj suverenitet i legitimna prava i interese. Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena dodala je šest kineskih subjekata povezanih sa kineskim programom navodnog špijunskog balona na izvoznu crnu listu.

Nova ograničenja dolaze u trenutku kada je Bijela kuća saopštila da ce razmotriti preduzimanje opsežnijih napora u cilju razotkrivanja kineskih špijunskih aktivnosti koje prijete nacionalnoj bezbjednosti SAD i njenih saveznika, navela je agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube