Naslovna Izdvajamo LOŠE VESTI OD KREDITORA! Republici Srpskoj „B“ kreditni rejting

LOŠE VESTI OD KREDITORA! Republici Srpskoj „B“ kreditni rejting

0

Agencija „Standard end Purs“, nakon analize ekonomske situacije u Republici Srpskoj potvrdila je kreditni rejting „B“ sa stabilnim izgledima, navodeći da će stopa BDP-a u Republici Srpskoj rasti u naredne tri godine te da će biti zadržan zadovoljavajući pristup međunarodnim tržištima kapitala i multilateralnom finansiranju.

U svom izvještaju, ova kreditna agencija navodi da ekonomija Republike Srpske funkcioniše u složenim političkim i finansijskim aranžmanima, ali da se u narednim godinama očekuje blago poboljšanje budžetskog izvršenja.

„Republika Srpska ima veću fleksibilnost u odnosu na ostale lokalne i regionalne vlade, da podigne prihode i ograniči potrošnju ukoliko je potrebno, s obzirom na relativno veliku fiskalnu autonomiju“, zaključuje se u izvještaju o kreditnom rejtingu i dodaje da će veći ekonomski rast i umanjenje inflacije podržati izvršenje budžeta i dovesti do manjeg pritiska na rast rashoda.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske saopšteno je da u „Standard ent Purs“ ne očekuju promjene finansijskih politika Republike Srpske te smatraju da će zadovoljavajući pristup likvidnosti pomoći u refinansiranju kredita i deficita.

„Ocjenjuje se da će uprkos usporenom ekonomskom rastu, potrošnji podstaknutoj inflacijom, te rastu troškova kamate koji će uticati na izvršenje budžeta Republike Srpske u naredne dvije godine, poreski podržan dug ostati ispod 120 odsto konsolidovanih operativnih prihoda“, saopštili su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

BONUS VIDEO:

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube