Naslovna Izdvajamo Kina prvi put posle 60 godina promenila stav po pitanju Kurilskih ostrva...

Kina prvi put posle 60 godina promenila stav po pitanju Kurilskih ostrva – Peking stao na stranu Rusije

0

Kina je prvi put posle 60 godina promenila stav po pitanju vlasništva nad Južnim Kurilskim ostrvima Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, javlja japanska agencija „Kjodo“, pozivajući se na kineske diplomatske izvore.

Kako se navodi, tokom posete Rusiji, kineski predsednik Si Đinping je rekao, da Peking „ne zauzima ni jednu stranu u ovom sporu”. Tako je, zaključuje agencija, Kina odlučila da promeni svoju poziciju u neutralnu, što ukazuje na njeno približavanje Moskvi.

Agencija podseća, da je u julu 1964. Mao Ce-tung nazvao Južne Kurile japanskom teritorijom, i izrazio mišljenje da SSSR treba da ih vrati Japanu. Kina u poslednje vreme nije posebno precizirala svoj stav, ali je zadržala prethodni – na kineskim mapama granica između Japana i Rusije prolazila je između Urupa i Iturupa, a četiri ostrva su označena kao „okupirana od Rusije“.

Odnosi između Rusije i Japana godinama su bili u senci nepostojanja mirovnog sporazuma, koji ove zemlje nikada nisu zaključile posle Drugog svetskog rata. Glavna prepreka ostaje pitanje Južnih Kurila, na koje Tokio polaže prava, pozivajući se na bilateralni „Traktat o trgovini i granicama“ iz 1855. godine.

Stav Moskve je, da su ostrva posle rata postala deo SSSR-a, i da je ruski suverenitet nad njima nesumnjiv.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali „Zajedničku deklaraciju“, u kojoj je Moskva pristala, nakon zaključivanja mirovnog ugovora, da razmotri mogućnost prebacivanja Habomaja i Šikotana Japanu, ali o Kunaširu i Iturupu nije bilo govora. Međutim, kasniji pregovori nisu doveli ni do čega.

Ruske vlasti su više puta naglašavale, da Japan pre svega mora da prizna rezultate Drugog svetskog rata, uključujući ruski suverenitet nad Južnim Kurilima.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube