Naslovna Najnovije Američki ministar odbrane naredio pilotima SAD da se ne približavaju Krimu

Američki ministar odbrane naredio pilotima SAD da se ne približavaju Krimu

0

 

Sekretar odbrane Sjedinjenih Država Lojd Ostin naredio je pilotima ratnog vazduhoplovstva da ne lete blizu Krima nakon incidenta sa američkom dronom, usled čega je MK-9 pao u Crno more, objavio je Vašington Post, pozivajući se na vojnu tajnu čiji su fajlovi odeljenja procurili u javnost.

Prema pisanju Vašington Posta  jedan od dokumenata koji je dospeo u javno vlasništvo nosi oznaku SECRET/NOFORN, što ukazuje da se ne može preneti licima bez državljanstva u Sjedinjenim Državama.

Takođe ima mapu koja pokazuje oblasti u Crnom moru gde se mogu nalaziti izviđački avioni. Približno 12 nautičkih milja (22,22 kilometra) od poluostrva Krim, na mapi je ucrtana linija koja odgovara teritorijalnim vodama.

Isti je nacrtan 50 milja od obale sa oznakom SECDEF Directed Standoff. Natpis znači da je šef Pentagona najverovatnije zabranio pilotima američkog vazduhoplovstva da priđu ruskom poluostrvu, navodi se u članku.

Američka bespilotna letelica MK-9 sa isključenim transponderima narušila je 14. marta granice područja privremenog režima korišćenja vazdušnog prostora iznad Crnog mora. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, letelica se kretala prema Krimu.

Ruski borbeni avioni su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza. Usled naglog manevrisanja, dron je ušao u nekontrolisan let i pao u vodu. Ruski avioni nisu stupili u kontakt sa MK-9 i nisu koristili vazdušno-desantno oružje, naglasilo je Ministarstvo odbrane.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube