Naslovna Izdvajamo Kineski avioni i brodovi opkolili Tajvana! OČEKIJE SE NAJGORE! RAT NA POMOLU?

Kineski avioni i brodovi opkolili Tajvana! OČEKIJE SE NAJGORE! RAT NA POMOLU?

0

Kineski ratni avioni i brodovi mornarice i dalje su u vodama oko Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane nakon završetka trodnevnih ratnih vježbi.

Kina je započela vježbe u subotu nakon što se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen vratila u Taipei sa sastanka u Los Angelesu s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Kina, koja je upozorila SAD da ne smije dopustiti Tsai da se sastane s McCarthyjem, nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ovu ostrvsku teritoriju stavila pod kontrolu Pekinga.

Iako je Kina u ponedjeljak naveče saopštila da su vježbe završile, tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je primijetilo devet kineskih brodova i 26 aviona, uključujući J-16 i lovce Su-30, kako izvode patrole borbene pripravnosti oko ostrva.Tajvanske vazdušne snage, mornarica i posade projektila na kopnu pomno prate i spremne su da reaguju. Tajvanska vlada više puta je osudila vježbe, ali je rekla da neće poticati eskalacijui niti provocirati.

Kina je simulirala precizne napade i blokade Tajvana tokom vježbi, šaljući desetke borbenih aviona i bombardera. Tajvansko ministarstvo odbrane saopštila je da je u ponedjeljak 91 kineski vojni avion letio u misijama oko ostrva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube