Naslovna Izdvajamo Kineski ministar odbrane: Širimo saradnju sa Rusijom

Kineski ministar odbrane: Širimo saradnju sa Rusijom

0

Kina i Rusija trebalo bi da organizuju više zajedničkih i vježbi i nastave saradnju u drugim oblastima kako bi podigle vojnu saradnju na novi nivo, izjavio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

„Razmjena i saradnja oružanih snaga dvije zemlje stabilno se razvijaju, ali ima prostora za dalje unapređenje“, rekao je Šangfu tokom razgovora sa glavnokomandujućim Ratne mornarice Rusije Nikolajem Evmenovim u Pekingu, a prenijelo Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine.

Prema njegovim riječima, odnosi oružanih snaga dvije države nastaviće da se produbljuju i učvršćuju, konstantno napreduju i prelaze na novi nivo. Dodaje da se nada da će vojna saradnja ojačati komunikaciju na svim nivoima i proširiti praktičnu saradnju u stručnim oblastima.

On je naglasio da će razvoj saradnje Rusiji i Kini omogućiti da „daju pozitivan doprinos održavanju regionalnog i svjetskog mira i stabilnosti“.

Evmenov napominje da Moskva pridaje veliki značaj jačanju vojne saradnje sa Pekingom i da ima želju da održi blisku saradnju sa Kinom.

„Dvije zemlje će organizovati zajedničke pomorske vježbe, krstarenja i druge važne aktivnosti koje se tiču obuke“, kaže Evmenov.

Ekonomske i vojne veze Moskve i Pekinga ojačale su nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine. Iako nije pružala vojnu pomoć Rusiji, Kina se oduprla pritisku Zapada da zvanično osudi ili sankcioniše Rusiju. Kina dosljedno poziva na mirno rješenje krize i ističe da su akcije Sjedinjenih Američkih Država i širenje NATO-a doprinijeli izbijanju sukoba.

Li Šangfu, koji je sredinom marta imenovan za ministra odbrane, Rusiju je prvi put posjetio u aprilu. Tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, on je rekao da je cilj putovanja bio da „svijetu pokaže visok nivo kinesko-ruskih odnosa“.

Prošlog mjeseca Rusija je potvrdila učešće u kineskim vojnim vežbama „Sjever/Interakcija-2023“ koje će biti održane u toku ove godine. Vazdušne snage dvije države u junu su izvele šestu zajedničku patrolnu misiju iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube