Naslovna Izdvajamo Republika Srpska se zadužila za novih 75 miliona KM po visokih 6,1%

Republika Srpska se zadužila za novih 75 miliona KM po visokih 6,1%

0
06.06.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Gradskoj upravi odrzan je sastanak gradonacelnika Draska Stanivukovica, srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Zeljke Cvijanovic i predsjednika Vlade RS Radovana Viskovica. Radovan Viskovic, Zeljka Cvijanovic , Milorad Dodik Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

U skladu sa Odlukom o durogoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2023. godinu i u okvirima Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, Republika Srpska je danas održala dvije aukcije obveznica kojima je obezbjedila ukupno 75 miliona KM. Potražnja za hartijama od vrijednosti je u oba trgovanja bila veća od ponude, a i ovaj put je u trgovanju učestvovalo više institucionalnih investitora, kao i fizička lica: iz Republike Srpske, Federacije BiH i zemalja Evropske unije, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Na Banjalučkoj berzi je, u okviru 59. aukcije obveznica, prodato 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od VI godišnje. Ova emisija obveznica je vezana za valutnu klauzulu euro.

Glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću (sedam godina od dana registracije emisije), a kamata jednom godišnje.

U okviru 60. emisije obveznica, prodato je 45.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od pet godina i kamatnom stopom od 6,1% godišnje. Ove hartije su emitovane u valutnoj klauzuli konvertibilna marka. Glavnica se isplaćuje jednom godišnje, kao i kamata.

Namjena sredstava prikupljenih emisijom obveznica je obezbjeđivanje sredstava za Budžet Republike Srpske za 2023. godinu.

“Stanje ukupnog duga Republike Srpske, prema preliminarnim podacima na dan 31.05.2023. godine, iznosi 6.253,4 miliona KM, tj. 40,5 % BDP-a, dok stanje javnog duga Republike Srpske iznosi 5.270,3 miliona KM, tj. 34,1% BDP-a. Iz navedenog proizlazi da Republika Srpska ima kapaciteta da sve svoje dospjele obaveze izvršava u roku i u skladu sa strateškim planom”, stoji u zaključku saopštenja Ministarstva finansija Republike Srpske.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube