Naslovna Najnovije Koju vakcinu je donirao Vučić Bosni i Hercegovini?

Koju vakcinu je donirao Vučić Bosni i Hercegovini?

0

Savjet ministara je na jutrošnjoj sjednici jednoglasno usvojilo Informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina Covishield između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH.

Vučić za zdravstveni sistem Federacije BiH donosi 5.000 vakcina kompanije AstraZeneca, odnosno njene verzije koja se proizvodi u Indiji

To je potvrdila i Bisera Turković, ministar unutrašnjih poslova BiH, koja je zatražila da nadležno tijelo  verifikkuje ovu vakcinu, odnosno dati dozvolu za njenu upotrebu.

Šta je Covishield?

Riječ je, zapravo, o istoj adenovirusnoj vakcini od AstraZeneca/Oksford, ali koju proizvodi indijski Institut za serume.

Da podsjetimo, Svjetska zdravstvena agencija (WHO) je sredinom februara odobrila i dvije varijante AstraZeneca vakcine za hitnu upotrebu.

Jedna verzija se proizvodi u AstraZeneca-SKBio u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji.

Suštinski, radi se o medicinskim proizvodima koji imaju iste specifikacije, te sastav i način proizvodnje kao vakcina proizvođača AstraZeneca proizvedena na evropskom kontinentu.

Prema objavljenim podacima na VoA, Covishield i AstraZeneca/Oxford ​vakcine imaju iste instrukcije za upotrebu, doziranja i sastav. Doza ove vakcine iznosi 0.5 ml i daje se intramuskularno, odnosno, u mišić, kao dosta drugih vakcina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: