Naslovna Najnovije Košarac: BHRT ovakav kakav jeste ne treba ni da postoji

Košarac: BHRT ovakav kakav jeste ne treba ni da postoji

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najoštrije je osudio saopštenje BHRT-a u kome se ta medijska kuća ograđuje od vijesti Novinske agencije Republike Srpske – SRNA u kojoj se navodi da je Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

„Svima koji smatraju da ove činjenice nisu tačne i da u ovome ima bilo šta sporno, nije mjesto u mediju koji bi trebalo da bude javni servis svih građana BiH“, poručio je Košarac reagujući na saopštenje BHRT-a.

Prema riječima Košaraca, iz saopštenja uopšte nije jasno ko je autor tog političkog pamfleta jer u Zakonu o javnom RTV servisu BiH i u Statutu BHRT-a ne postoji organ koji se zove „Poslovodstvo BHRT-a“.

„Pozivam Upravni odbor BHRT-a da otkrije i najstrože kazni autora ovog političkog pamfleta, koji je izazvao izrazito negativne reakcije javnosti u Republici Srpskoj“, naglasio je Košarac.

On je posebno osudio prijetnje sankcijama prema novinarima BHRT-a, kao i najavu da će BHRT razmotriti obustavljanje budućeg korištenja servisa agencije SRNA.

„Gledaoci BHRT-a svjedoci su da ta televizija, pod uticajem bošnjačke politike i sarajevske političke čaršije, veoma često obmanjuje javnost, falsifikuje istorijske činjenice o događajima iz bliske prošlosti i širi mržnju i netrpeljivost prema Republici Srpskoj, njenim zvaničnicima i institucijama. To je nedopustivo, baš kao i prijetnje sankcijama prema novinarima i otkazivanjem servisa SRNE, renomirane novinske agencije Republike Srpske“, ukazao je Košarac.

On je istakao da bi ostvarivanje takvih prijetnji bio još jedan jasan dokaz da BHRT nije i ne može biti javni medijski servis svih građana BiH, posebno građana Republike Srpske, te da, kao takva, ne treba da postoji.

(Srna)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube