20.7 C
Banja Luka

KRAH UKRAJINACA U AVDEJEVKI: Elitna 47. brigada opkoljena

Elitna 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske, raspoređena u gradu Avdejevka, opkoljena je i uskoro će ostati bez municije, tvrde ukrajinski i zapadni izvori, prenosi časopis „Militari voč“.

List „Tajms“ je pokušaje brigade da zaustavi napredovanje ruskih snaga u Avdejevki nedavno nazvao „očajničkim“.

Kolaps ukrajinskih snaga sada se čini neizbežnim, a Rusi bi na ovom delu fronta mogli da pobede i pre početka novogodišnjih praznika.

Inače, u ovu brigadu je raspoređen veliki deo vojnog naoružanja koje je stiglo sa Zapada. NJen tenkovski bataljon je opremljen nemačkim tenkovima „leopard 2A6“, mehanizovani pešadijski bataljoni američkim oklopnim vozilima „bredli“, a prvi samohodni artiljerijski bataljon američkim haubicama M109.

Ova brigada je na početku ukrajinske ofanzive, u junu, pretrpela velike gubitke, što je nateralo vojne analitičare da revidiraju pretpostavke o superiornosti zapadnog naoružanja, posebno „leoparda“ i „bredlija“.

Vojnik iz 47. brigade, koji se predstavio kao narednik Danilo, prošle nedelje je opisao situaciju kao „usr*nu“, priznajući da više nemaju ni dovoljno municije. „Tokom leta imali smo neuporedivo više municije, koja je bila mnogo boljeg kvaliteta.“

„Sada dobijamo samo 15 granata za tri dana“, rekao je Danilo. Municija proizvedena u evropskim državama često je lošeg kvaliteta. Naoružanje i municija iz sovjetske ere, ili ono proizvedeno u SAD, neuporedivo je bolje.

„Sada otvaramo vatru tek kada situacija postane kritična“, dodao je Danilo.

Nedostatak opreme i municije u ukrajinskoj vojsci naglo podriva njihove borbene sposobnosti. Za razliku od ukrajinskih, ruske snage su neuporedivo bolje opremljene i bolje naoružane, što im omogućava intenzivno gađanje ukrajinskih položaja.

I zapadni i ruski izvori ističu da Ukrajina ima ozbiljnih problema sa obukom, zbog čega se gubici u „običnim“ jedinicama kreću i do 80 ili čak 90 odsto, dok se životni vek vojnika na liniji fronta obično meri satima.

Ukrajinska vojska je počivala na elitnim jedinicama kao što je 47. mehanizovana brigada.

Kada su 10. decembra ruske snage počele sa masovnim napadima na Avdejevku, ukrajinske oružane snage su saopštile: „Neprijatelj je juče, uz podršku oklopnih vozila u pravcu Avdejevke i Marjinke, počeo masovne juriše. Status 47. brigade ima potencijal da odigra odlučujuću ulogu na ovom delu fronta, što može da ima značajne implikacije na šire ratne napore.“

Neizbežni kolaps fronta oko Avdejevke i gubitak borbene sposobnosti elitne 47. brigade, zaključuje „Militari voč“, mogao bi imati razorne posledice po čitavu ukrajinsku vojsku.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here