Naslovna Izdvajamo Kuda ide Stanivuković, a kuda PDP? Želi preuzeti stranku, ali u zraku...

Kuda ide Stanivuković, a kuda PDP? Želi preuzeti stranku, ali u zraku miriše i saradnja s Dodikom

0

PDP-ove političare sve češće optužuju za saradnju sa Miloradom Dodikom, a fokus je na Drašku Stanivukoviću koji je osjetno spustio tenzije prema lideru SNSD-a. Mladi gradonačelnik Banje Luke je iznenadio i javnom porukom da stranci treba promjena. U PDP-u to vide kao ishitrenu izjavu koja nagovještava unutarstranački sukob, ali kažu da se to neće desiti.

Posljednja optužba na račun PDP-a stigla je od opozicionara Nebojše Vukanovića koji je i ranije kritikovao pojedince iz ove stranke. On je eksplicitno prozvao Stanivukovića da je počeo „koketirati sa režimom“ navodeći da je sa Dodikom intimizirao odnose i saradnju.

Stanivuković uistinu jeste povukao ručnu u poređenju sa ranijim periodom kada je oštro napadao Dodika i SNSD, ali nije poznato šta je uzrok smirivanju tenzija. Dodatno je indikativno i to što je nedavno kritikovao PDP, iskazavši nezadovoljstvo i spremnost da preuzme promjene u stranci. No ukoliko za to ne dobije podršku, političkoj istoriji nije stran ni fenomen da nezadovoljni član napusti partiju i odluči se za drugačije politike.

Osim Stanivukovića, nedavno je i predsjednik bijeljinskog PDP-a Slaviša Marković prozvan da je „Milin čovjek“ (op.a. Stanivukovićev termin za čovjeka koji je navodno blizak Dodiku). Njega je mladi političar Miloš Stanišić prozvao da ciljano uništava partiju u korist Dodika naglašavajući loš izborni rezultat u Bijeljini kao dokaz tvrdnji.

Ovakve optužbe o tajnim dogovorima članova sa političkim neprijateljima uvijek otvaraju prostor za strah unutar stranke da bi moglo doći do cijepanja članstva ili neke druge vrste eskalacije unutarstranačkih odnosa kao što je zaokret stranke u drugom političkom smjeru. Međutim, iz PDP-a kažu da su svima vrata otvorena da idu gdje žele, ali da će ova stranka ostati na svom putu.

Generalna sekretarka PDP-a Mira Pekić je kazala za Klix.ba šta misli o Stanivukovićevoj neočekivanoj konferenciji za medije na kojoj je kritikovao stranku te odgovorila da li su zabrinuti zbog mogućih podjela/cijepanja i potencijalnog slabljenja stranke.

„Svaki čovjek koji bi otišao iz jedne političke partije će naštetiti. Ušli smo svi dobrovoljno, isto tako svi mogu i da izađu. Kolika je šteta u ovom momentu se ne može procijeniti, ali ovo je dobrovoljna politička partija. Naravno da nam je bitna Banja Luka, kao dio partije. Mi očekujemo da radimo i dalje i da ćemo biti na ovom putu na kojem jesmo. U banjalučkom odboru sjede i Borenović, Crnadak, Pekić…“, rekla je ona.

Od nezadovoljstva do ambicije za vođenjem stranke

Iako Pekić ističe da u PDP-u vlada demokratija te da svako ima pravo reći šta misli, ipak se čini da nije oduševljena načinom na koji je nezadovoljstvo iskazivano, konkretno kako je to uradio Draško Stanivuković. Kroz razgovor nam je otkrila da smatra da je trebalo iznijeti argumente na sjednici Predsjedništva PDP-a umjesto javne optužbe.

Sličnog je mišljenja, kako saznajemo, i ostatak vrha stranke koji je zamjerio Stanivukoviću na održanoj press konferenciji i kritikama stranci koje je uputio javno. Neki čak smatraju i da su njegove kritike Dodiku utihnule zbog privatnih poslova koje vode njihove porodice, a koje su i ranije prije političkog angažmana Stanivukovića navodno imale određenu istoriju.

„Prema mom mišljenju bi bilo korektno i politički da smo svi sačekali sjednicu Predsjedništva PDP-a i rekli svoje mišljenje. Zauzimati bilo kakvo mišljenje prije sjednica nije dobro jer je potrebno na sjednici čuti sve argumente i sve faktore koji su doprinijeli ovakvom izbornom rezultatu. Nije dobro ishitreno izlaziti i podgrijavati javnost pričama o mogućim sukobima od kojih najčešće ne bude ništa. Mislim da svi moramo poštovati akte političke partije, koje smo sami donosili. Ako ih ne poštujemo više govorimo o sebi, nego o stranci“, kaže ona.

Da li je Stanivuković prekršio taj akt?

„Ova mlada generacija PDP-a komunikaciju vrši preko društvenih mreža, to je demokratski i simpatično. Vjerujem da je on zbog toga išao prema javnosti, a vjerujem da će iznijeti i argumente na organima stranke za sve što je rekao u javnosti. On ima pravo da bude nezadovoljan, ali svakako da očekujemo argumente. PDP treba jačati i rasti, a to nećemo moći svađama i nesporazumima“, rekla je Pekić.

Stanivuković je na svojoj press konferenciji pokazao da, osim želje da vodi reforme u PDP-u, ima i ambiciju da bude predsjednik stranke. Da li je to nešto o čemu se može govoriti u stranci?

„Predsjednik Borenović je već dva puta izabran i on više nema pravo da se kandiduje. Stoga se dosta ljudi vidi na tom mjestu. To je potpuno opravdano i logično, ali idu unutarstrančke aktivnosti i sve će biti odlučeno na osnovu naših akata i odluka sabora. Niko ne može dobiti blanco papir da će imati podršku“, kaže ona.

Predsjednički izbori u PDP-u će biti održani sljedeće godine u zavisnosti od dinamike u stranci. Ukoliko Stanivuković do tada ne dobije ono što želi te ne bude zadovoljan ni novim rukovodstvom, realno je zamisliti i njegovo izlaženje iz stranke, no to bi značilo i odlazak velikog broja glasača.

kliks

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube