Naslovna Najnovije Lavrov s Arapskom ligom o Pojasu Gaze: Osuđujemo terorizam u svim oblicima,...

Lavrov s Arapskom ligom o Pojasu Gaze: Osuđujemo terorizam u svim oblicima, bez izuzetka

0

Rusija osuđuje terorizam u svim oblicima bez ikakvog izuzetka, ali u borbi protiv njega je neophodno poštovati norme međunarodnog humanitarnog prava, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa ministrima spoljnih poslova zemalja Arapske lige i Organizacije islamske saradnje, koji su doputovali u Moskvu kako bi razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze.

„Danas vidimo koliko je opasno da se ide putem koji ignoriše humanitarno pravo. Velika humanitarna katastrofa je je zadesila Pojas Gaze. Danas se jasno vidi da je glavni prioritet da se neodložno prekine vatra, riješe humanitarna pitanja i oslobode taoci“, rekao je ruski ministar.

Ključnu ulogu u pronalaženju rješenja, kako je naveo imaju zemlje iz regiona i druge islamske države, jer one najbolje razumiju kako doći do rješenja koje će dugoročno odgovarati svima.

„Potrebno je pokrenuti mirovni proces na međunarodno priznatoj osnovi koju je pokrenuo kralj Saudijske Arabije a podržale su je sve članice Arapske lige i Organizacije islamske saradnje, a predlagala je stvaranje nezavisne, suverene države Palestine sa granicama iz  1967. godine, sa prijestonicom u istočnom Jerusalimu. Država koja će u miru i bezbjednosti živjeti sa Izraelom i drugim komšijama“, ističe Lavrov.

Mehanizam spoljne podrške za stvaranje uslova dugoročnog mira po pomenutim uslovima mora da bude reprezentativan i da uzima u obzir činjenicu da države regiona bolje razumiju kako doći do rješenja koje će dugoročno odgovarati svima.

Zadatak je grupe je da mobiliše što veći broj država kako bi se okončao sukob u Gazi i stvorili uslovi za dugoročni mir, naveo je Lavrov i pohvalio inicijativu.

„Ova inicijativa je jako važna“, istakao je i dodao da Rusija dijeli stavove koje je Kontakt grupe podijelila na samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige koji je održan 11. novembra u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu gde je i odlučeno da se grupa formira.

Sastanku prisustvuje i generalni sekretar Organizacije islamske saradnje.

Kontakt grupa, koju čine ministri spoljnih poslova Turske, Indonezije, Nigerije, Jordana, Egipta, Katara i Saudijske Arabije, je juče bila u prvoj posjeti Pekingu gde se sastala sa kineskim ministrom spoljnih poslova.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube