Naslovna Izdvajamo Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

0
Orban: Mađarska će se okrenuti Kini za vakcinu
 
Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže alternativno rešenje kako bi Ukrajina dobila finansijsku pomoć u januaru.
Mađarski veto znači da su odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija odložene, među njima i odluka o zamrzavanju 7.5 milijardi evra sredstava EU za Mađarsku koja su blokirana zbog kršenja vladavine zakona u Mađarskoj, prenosi AP.
Komisija će razmotriti kako da „obezbijedi rješenje za Ukrajinu već od januara“, rekao je komesar EU za budžet Johanes Han tokom sjednice ministara finasija. To bi podrazumjevalo takozvanu poboljšanju saradnju tj. pravni put za izbjegavanja veta, rekli su zvaničnici EU.
„Nismo bili u mogućnosti da usvojimo paket u cjelini, ali nećemo biti obeshrabreni“, rekao je češki ministar finasnija Zbinek Stanjura, predsjedavajući skupa ministara i dodao: „Naša ambicija ostaje da počnemo isplate Ukrajini u januaru“. Rekao je da je zadužio Savjet EU da radi na „riješenju koje podržava 26 država članica“ čime bi se zaobišao mađarski veto, prenosi AP.
Vlade članica EU imaju rok do 19. decembra da zauzmu stav o zamrzavanju fondova EU za Mađarsku, a Komisija takođe insistira da Budimpešta primjeni 27 „prekretnica“ u demokratskim reformama kako bi se Mađarskoj bila omogućena finansijska sredstva. Lideri EU će se sastati na dvodnevnom samitu sljedeće nedjelje, što povećava šanse da će ta pitanja ipak biti riješena kasnije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube