Naslovna Region Majka se prekrstila i zahvalila Bogu na milosti

Majka se prekrstila i zahvalila Bogu na milosti

Majka Radojka se iz bolesničke postelje prekrstila i zahvalila Bogu na milosti

Vaskoliki pravoslavni svet strpljivo je juče iščekivao vest o izboru novog srpskog patrijarha, ali se mirne duše može reći da su Čurug i Sombor zatreperili najjače kad je objavljeno da će blaženopočivšeg patrijarha Irineja na duhovnom tronu naslediti mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić).

U Čurugu žive majka novoizabranog patrijarha Porfirija i njegova sestra i zet sa svojih petoro dece. U Somboru je mlađi patrijarhov brat Srđan Perić koji je protojerej Đurđevskog hrama. Brojna je i Srđanova porodica – osmoro dece i zasada jedno unuče. Bogato se obožila i umnožila loza Perića

Najjače je na vest da je njihova kuća dala patrijarha zakucalo srce Porfirijeve majke Radojke (78) koja je već neko vreme u bolesničkoj postelji. Kad su joj doneli radosnu vest, Radojka se prekrstila, a zatim zahvalila Bogu na milosti ukazanoj njenom sinu prvencu koji je na krštenju pre 60 leta dobio ime Prvoslav.

Perići žive u centru gradića sa oko sedam hiljada duša uz Tisu.

Nekoliko ulica dalje je škola „Đura Jakšić“ u kojoj je novi patrijarh stekao osnovno obrazovanje. Tu je zaposlena njegova sestra Željka koja je rekla da se cela porodica oseća srećnom i blagoslovenom i da sa svih strana stižu pozivi i čestitke.

Patrijarhov brat, somborski prota Srđan, ljubazno u kratkom razgovoru putem telefona otkriva da su se njegova deca mnogo obradovala, a da on još nema blagoslov od novog patrijarha da daje izjave medijima.

Od Čuružana saznajemo da su Perići uvek važili za čestitu i skromnu porodicu.

– Naš Porfirije je naša velika dika i naš ponos. Molili smo se da postane patrijarh, što je velika čast, ali i ogromna dužnost. Poznajući ga odmalena sigurni smo da će svojim znanjem i umećem i taj najveći zadatak uspešno obavljati – kaže meštanin Milan Radomir podsetivši na podatak da je Čurug osim Porfirija dao još dvojicu episkopa, tokom 19. veka.

Drugi meštanin dodaje da je najstariji sin počivšeg Radivoja i Radojke Perić kroz čitavu svoju mladost i odrastanje bio za primer u svakom pogledu:

– Naš Čurug nije zaboravio. Često je dolazio da obiđe majku i uvek, onako neposredno i otvoreno, razgovarao sa ljudima. Bio je uvek prijatan sagovornik, sa svima, a mnogi su u Čurugu bili duhovno vezani za njega.

(Kurir.rs/Novosti)