Naslovna Društvo Univerzitet vratio Vladi Srpske preplaćeni Stankovićev hotel

Univerzitet vratio Vladi Srpske preplaćeni Stankovićev hotel

BANJALUKA – Univerzitet u Istočnom Sarajevu vratio je Vladi Republike Srpske devastirani hotel “Panorama” koji je vlasnik “Integral Inženjeringa” Slobodan Stanković iz Laktaša Spskoj prodao za blizu pet miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Podsjećamo, “Panorama” je bila dio imovine nekadašnjeg preduzeća “GIK Hidrogradnja” sa Pala.

Preduzeće, odnosno većinski palet akcija je 2008. godine u procesu privatizacije kupio Stankovićza dva miliona maraka, da bi zatim 2011. godine prodao hotel koji je trebao da bude pretvoren u studentski dom, a koji je inače procijenjen na 320.000 maraka.

Koliko je ova privatizacija bila uspješna najbolje govori to da je ugovor naknadno poništen, a da je preduzeće otišlo u stečaj.

Odluku o prenosu prava svojine nad hotelom i zemljištem je donio Upravni odbor Univerziteta, da bi zatim Vlada na svojoj sjednici početkom februara to prihvatila.

Kako se navodi u Odluci, hotel se vraća jer Univerzitet nema novca da ga adaptira i privede namjeni.

“Pravo svojine prenosi se na Republiku Srpsku, bez naknade, jer Univerzitet u Istočnom Sarajevu ne raspolaže finansijskim sredstvima za realizaciju projekta adaptacije predmetnih nekretnina i njihovog privođenja namjeni radi korišćenja u skladu sa djelatnostima Univerziteta”, navodi se u Odluci.

Za njenu realizaciju zadužen je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banja Luka.

Iako uprava Univerziteta godinama u hotel nije ništa ulagala, trošila je na hiljade maraka za njegovo obezbjeđenje. Tako je 2018. godine firmi ”Alpha-Security” iz Banjaluke plaćeno preko osam hiljada maraka za nabavku i ugradnju alarmnog sistema. Nešto kasnije sa istom firmom je sklopljen ugovor o obezbjeđenju.