Naslovna Izdvajamo MEDVEDEV: Ako bude potrebno RUSKA VOJSKA ide do Lavova

MEDVEDEV: Ako bude potrebno RUSKA VOJSKA ide do Lavova

0

Odložene posljedice upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom mogu da budu veoma ozbiljne, stoga bi stanovnici Ukrajine trebalo da razmisle da li to žele, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev.

– To nije nuklearno oružje u užem smislu te riječi, ali to je oružje sa nuklearnim otiskom. Ta vrsta oružja je korišćena u Јugoslaviji, nema konačne procjene (posljedica), kao ni zabrane za upotrebu tog oružja. Međutim, odložene posljedice mogu da budu veoma teške jer i sami Srbi, bivši Јugosloveni, govore o značajnom porastu oboljelih od raka – rekao je Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući Sputnjik.

Kako je objasnio, jezgro od uranijuma je veoma gusta komponenta koja veoma dobro probija oklop.

– Јoš i da razumijemo da je u ratu najvažnije da se uništi protivnik, ali problem je u tome što od njega ostaje kontaminacija. Ne možemo da procijenimo koliko je to opasno – dodao je Medvedev.

Međutim, po njegovim riječima, stanovnici Ukrajine bi trebalo da razmisle o svrsishodnosti upotrebe takvog oružja.

– Mislim da bi u ovom trenutku bilo dobro da se stanovništvo, koje je ostalo u predjelima ukrajinske države, samo zapita: da li oni žele da se takvo oružje koristi? Uostalom, ono otvara Pandorinu kutiju – istakao je Medvedev.

Kako je dodao, period poluraspada uranijuma je 3,5 milijardi godina, stepen radioaktivnosti osiromašenog uranijuma je manji od uobičajenog, ali ona postoji „i na kraju sve to ostavlja radioaktivni trag“.

Ako bude potrebno – ruska vojska ide do Lavova

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji, Medvedev je rekao da ne treba ništa isključiti i da će ruska vojska ići do Lavova ako bude potrebno.

– Ovdje se ništa ne može isključiti. Ako treba stići do Kijeva, onda morate da idete do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate da idete do Lavova kako bi uništili tu pošast – rekao je on.

Osvrnuvši se na ciljeve specijalne operacije, Medvedev je kazao da sa ruskih zemalja treba izbaciti sve strance u širem smislu te riječi i stvoriti „sanitarnu zonu“ koja neće dozvoliti upotrebu oružja srednjeg i kratkog dometa.

– Neophodno je ostvariti sve ciljeve koji su postavljeni da zaštitimo naše teritorije, odnosno teritorije Rusije. Treba da izbacimo sve strance koji se tamo nalaze, u najširem smislu te riječi, napraviti sanitarnu zonu koja neće dozvoljavati upotrebu bilo koje vrste naoružanja srednjeg i kratkog dometa, odnosno zonu od 70-100 kilometara, demilitarizovati je, ako govorimo o vojnoj komponenti – rekao je Medvedev.

Zamjenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London, pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“, u Ukrajinu takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Јugoslavije i invazije na Irak 2003. godine.

Kao što su primijetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: