28.7 C
Banja Luka

Sjeverna Koreja testirala podvodni nuklearni dron

Sjeverna Koreja je testirala novi ofanzivni podvodni dron sposoban da nosi nuklearno oružje, prenijeli su državni mediji. Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un upozorava da zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD treba da se okončaju.

Nuklearni podvodni dron za napad može da se rasporedi na bilo kojoj obali i luci ili da se odvuče brodom radi operacije“, navedeno je u izvještaju „KCNA“, uz napomenu da je Kim lično nadgledao testiranje.

Sjevernokorejski vođa je, kako je navedeno, izrazio svoju odlučnost da natjera „američke imperijaliste i južnokorejski marionetski režim da očajavaju zbog svojih izbora“, saopštila je „KCNA“.

Agencija navodi da je Kim upozorio neprijatelje da treba odmah da zaustave vojne vježbe protiv Sjeverne Koreje.

Testovi kao odgovor na amfibijske vježbe američkih trupa

Pjongjang je takođe saopštio da je u srijedu lansirao krstareće rakete, tokom uvježbavanja taktičkih nuklearnih napada, potvrđujući ranije izvještaje južnokorejske vojske. Krstareće rakete su bile opremljene „probnom bojevom glavom koja simulira nuklearnu bojevu glavu“ i letjele su 1.500-1.800 kilometara.

Na fotografiji koju su objavili državni mediji vidi se nasmijani Kim koji posmatra testiranje raketa.

Najnovija testiranja Pjongjanga dešavaju se u trenutku kada su južnokorejske i američke trupe pokrenule svoje najveće amfibijske vježbe iskrcavanja u posljednjih nekoliko godina.

Sjeverna Koreja je saopštila da vojne vježbe SAD i Južne Koreje zahtjevaju od njenih snaga da se „spreme za rat većih razmjera i osnaže svoje nuklearne snage i po kvalitetu i po kvantitetu“.

Vašington i Seul tvrde da su njihove vježbe isključivo defanzivne i kritikuju testove Pjongjanga kao destabilizujuće, prenosi „CNN„.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here