Naslovna Svijet Merkelova blokirala isporuku oružja Ukrajini!

Merkelova blokirala isporuku oružja Ukrajini!

0
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel lično je blokirala isporuku naoružanja Ukrajini preko NATO-a, piše nemački tabloid „Bild“, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u članku, u maju je Berlin iskoristio pravo veta i blokirao isporuke američkih pušaka „Baret“ i litvanskih pušaka za uništavanje dronova koje je Kijev već platio.

Izvor „Bilda“ navodi da je vlada Merkelove ubedila Holandiju da podrži tu odluku kako se ne bi stekao utisak da je Berlin „jedini protivnik prodaje“.

List podseća da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u avgustu ove godine lično molio Merkelovu tokom njene posete Kijevu da ukine zabranu isporuka oružja. Međutim, tadašnja kancelarka je, prema rečima izvora prisutnog na sastanku, „ledenim glasom“ rekla da je to „isključeno“.

Precizirano je da je Berlin tek krajem novembra ukinuo veto na isporuku pušaka protiv dronova Kijevu, ali su isporuke američkih pušaka i dalje blokirane.

Ranije je ministar odbrane Ukrajine Aleksandar Reznjikov optužio vladu Nemačke za to da je sprečila da Kijev nabavi puške velikog kalibra za uništavanje bespilotnih letelica preko Agencije NATO-a za podršku i nabavku.
Kako je istakao, Kijev će tražiti da nabavi naoružanje u okviru bilateralnih sporazuma sa saveznicima, na primer sa SAD, Velikom Britanijom, Litvanijom i Francuskom.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se Ukrajina pumpa naoružanjem, kao i da zapadne zemlje prebacuju u Ukrajinu militante pod maskom instruktora.