Naslovna Izdvajamo Milanović u Derventi odlikovao pripadnike HVO: „Prst u oko svim srpskim borcima“

Milanović u Derventi odlikovao pripadnike HVO: „Prst u oko svim srpskim borcima“

0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog, te poručio da je Dejtonski sporazum i dalje vrlo važan i da će ga Hrvatska braniti.

Milanović je istakao da je Dejtonski sporazum i dalje vrlo važan jer čuva i garantuje ravnotežu i BiH i status Hrvata.

„Ko god ga dira i zanosi se idejom da nešto majstoriše oko njega, nije na našoj strani i mi ćemo se suprotstaviti“, dodao je Milanović.

On je potvrdio da su se u Posavini „borili i ljudi iz Hrvatske“ i dodao da je to tada bila politički vrlo problematična odluka.

Prije svečanosti, Milanović je odao počast poginulim pripadnicima 103. brigade HVO Derventa na rimokatoličkom groblju, kao i pripadnicima te jedinice muslimanske vjeroispovijesti na muslimanskom groblju.

Boravku Milanovića na obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO-a Derventa prisustvovali su i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić.

Organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u Derventi, povodom najavljenog okupljanja pripadnika 103. brigade HVO, pozvale su sve nadležne organe da preduzmu sve zakonima propisane mjere i radnje da spriječe svaki vid okupljanja koji bi mogao da izazove nelagodu ili osjećaj ugroženosti većinskog stanovništva u Derventi.

Gradska boračka organizacija, Gradski odbor Udruženja Veterani Republike Srpske i Gradski odbor Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u saopštenju posebno traže da se spriječi javna upotreba bilo kakvih simbola koje su nosili oni koji su tokom rata činili zločine nad derventskim Srbima.

Povodom najavljenog okupljanja pripadnika 103. brigade HVO i saznanja da je dio programa planiran i u neposrednoj blizini centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske, tri organizacije upozoravaju organizatore i nadležne institucije da to izaziva nemir, ogorčenje i bijes većine boraca, članova porodica poginulih boraca i zarobljenika koji su preživjeli najveće torture.

Organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata okupljanje organizovano na ovakav način i sa ovakvim sadržajem smatraju čistom provokacijom i guranjem prsta u oko svim borcima, porodicama poginulih, zarobljenicima, ali i svim građanima Dervente.

„Dodjela ordena zloglasnoj 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine najbahatiji je čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi“, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Žunić je zahvalio građanima Dervente, posebno porodicama žrtava koji su, kako je naglasio, imali snage da ne reaguju na današnju provokaciju.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da dolazak Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade HVO i uručivanje odlikovanja toj po zlu čuvenoj jedinici na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna Hrvatska vojska učinila u Sijekovcu samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović nazvao je dolazak Milanovića u Derventu skandalom i nacionalnom sramotom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube