Naslovna Izdvajamo Miljevina: Hiljade ubijenih kraljevih vojnika konačno dobijaju pravo na sahranu

Miljevina: Hiljade ubijenih kraljevih vojnika konačno dobijaju pravo na sahranu

Nakon što je u avgustu prošle godine mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao zemljište, u Miljevini kod Foče uskoro bi trebalo da počne gradnja crkve sa kriptom u kojoj će biti pohranjene kosti vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su mučenički stradali u maju 1945, nakon zvaničnog završetka Drugog svjetskog rata.

Prema podacima tadašnjih vlasti, na prostoru od Zelengore do Miljevine na prevaru je zarobljeno i bez suđenja ubijeno oko 9.000 kraljevih vojnika iz Srbije, među kojima je bio veliki broj tek regrutovanih golobradih mladića.

Procjene govore da je broj ubijenih pripadnika ovog antifašističkog pokreta mnogo veći, a u Odboru za izgradnju crkve ističu da se neće baviti brojkama, već to ostavljaju istoričarima da utvrde.

Samo je u jami Ponor kod Miljevine ubijeno oko 2.000 vojnika, kojima je prethodno, na lecima koji su bacani iz aviona, obećano da će ako se predaju biti amnestirani u šta su oni i povjerovali, pa su se masovno predavali novim komunističkim vlastima.

Svirepo ubistvo bez prava na suđenje je samo po sebi veliki zločin, a njegove dimenzije su još veće ako se ima u vidu da žrtve nisu imale pravo na sahranu i da su izbrisani ne samo iz živih, već i iz mrtvih, kao da nikada nisu postojali, a decenijama se o ovome, baš kao i o stradanju crnogorskih četnika u Bosni i Sloveniji, nije smjelo pričati.

Izgradnjom crkve, mučenici će konačno dobiti pravo na sahranu, istaknuto je na današnjem sastanku Odbora za izgradnju.

Crkvu sa kriptom projektovala je Beograđanka Ljubica Bošnjak, a mitropolit Hrizostom dao je blagoslov za takvo idejno rješenje.

Na sastanku Odbora rečeno je da je pri kraju prikupljanje potrebne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole, te da će ovih dana biti otvoren žiro račun za prikupljanje sredstava.

„Osnovni zadatak Odbora u narednom periodu biće prikupljanje sredstava, otvorićemo i devizni žiro račun, a interesovanje Srba iz svih krajeva svijeta je veliko, od Amerike i Kanade do Australije, koji se javljaju i traže da se uključe u gradnju. Crkva će biti na kripti u kojoj ćemo pohraniti kosti do kojih možemo da dođemo“, kaže predsjednik Odbora Zoran Elez.