Naslovna Izdvajamo Miroslav Vuković krv darivao čak 85 puta

Miroslav Vuković krv darivao čak 85 puta

0

Gačanin Miroslav Vuković do sada je darivao 85 puta krv i jedan je od najaktivnijih humanitaraca ne samo u Hercegovini nego i šire, a nedavno je u Beogradu odlikovan blagodarjem za izuzetnu plemenitost.

Predsjednik je Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Gacko koje okuplja blizu 400 članova, a oni individualno i u akcijama daruju blizu hiljadu doza najdragocjenije tečnosti godišnje.

– Naš cilj je da pomognemo svakom čovjeku kojem je potrebna krv, a starijim sugrađanima na raspolaganju smo za šta god da treba – kaže Vuković, koji je u Hercegovini poznatiji pod nadimkom Hrgo.

Njegov humanitarni rad prepoznat je i van granica Srpske, a nedavno je u Beogradu dobio zahvalnicu – blagodarje što je, kako kaže, potvrda da ispod radara nije ostao višedecenijski humanitarni rad.

– Počastvovan sam jer sam dobio to odlikovanje od Udruženja Gačana u Beogradu. To mi posebno znači kao čovjeku. Zahvalio sam im i u ime davalaca krvi – kazao je Vuković.

Sa sjetom na teška i izazovna vremena evocirao je uspomene na početke svog dobrovoljnog davanja krvi.

– U ratu sam, kao pripadnik Gatačke brigade, vozio sanitetsko vozilo i nije bilo ratišta gdje nismo išli. Dovozio sam ranjenike pa sam počeo i da darujem krv. Tako sam 1993. godine za mjesec dana rukav zavrnuo dva puta i shvatio da krv jednostavno znači život i spas. Zadesio sam i u Foči kada su preko ozvučenja tražili krv za ranjenike i tada sam se odazvao – priča Vuković.

Od tada konstantno daruje krv, a osnovao je i udruženje koje je sve brojnije i na čije zalaganje je posebno ponosan.

– Ponosan sam na sve davaoce, na momke i djevojke i njihovu spremnost da uvijek imamo pun autobus ljudi ako treba da odemo u drugi grad i učinimo humano djelo – rekao je on.

Naglašava da imaju odličnu saradnju s aktivima dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori i Srbiji. Česti su i gosti u mnogim gradovima Srpske, a posljednja akcija bila je u Sokocu gdje su darovali 17 doza krvi.

– Ove godine već smo bili u Podgorici, Nikšiću, Nevesinju i Plužinama, a dali smo više od 60 doza na tim akcijama – rekao je Vuković.

Pomoć u svakom trenutku

Miroslav Vuković prisjetio se slučaja kada je ženi iz Gacka pukla trbušna aorta te je prebačena u bolnicu u Podgorici.

– Trebalo je tada 15 doza krvi, a mi smo prije te situacije na nekoliko dana bili u Plužinama. Oni su poslali te doze, a operacija je trajala devet i po sati. Hvala Bogu, ona danas najnormalnije živi. To je poenta društva dobrovoljnih davala krvi, pomoći jedni drugima – rekao je Vuković, a piše Glas Srpske.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube