Naslovna Najnovije Mitropolitu Joanikiju najviše gruzijsko kraljevsko odlikovanje

Mitropolitu Joanikiju najviše gruzijsko kraljevsko odlikovanje

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije odlikovan je najvišim odlikovanjem gruzijske kraljevske kuće – Ordenom orla Gruzije i bešavne dolame Gospoda Isusa Hrista.

Mitropolita je nakon jučerašnjeg bogosluženja, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i svih arhijereja srpske, ruske, jerusalimske i ostalih crkava, odlikovao gruzijski princ Davit Bagration Muhrani.

Princ je ukazao na viševjekovne i neizbrisive bratske veze dva naroda i dvije crkve, koje su osvjedočene činjenicom da Gruzija i danas spada u red onih zemalja koje poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Nosioci ovog ordena su mnogi predsjednici država, premijeri i drugi visoki zvaničnici, kao i blaženopočivši patrijarh Irinej, te vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi, jerusalimski patrijarh Teofil Treći, gruzinski patrijarh Ilija Drugi, prvojerarh Ruske Zagranične Crkve mitropolit Ilarion i više drugih arhijereja iz jurisdikcije Vaseljenske, Aleksandrijske, Ruske, Srpske i Gruzinske Crkve.

Gruzijski princ boravio je u Crnoj Gori sa suprugom princezom Irinom povodom jučerašnje svečanog ustoličenja mitropolita Joanikija i imao priliku da bude primljen kod najviših državnih vlasti Crne Gore – u Vladi i u Skupštini Crne Gore, a prisustvovao je i istorijskom dočeku patrijarha srpskog Porfirija u Sabornom hramu u Podgorici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je u Cetinjskom manastiru ustoličen juče, na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.