Naslovna Izdvajamo Ruski patrijarh čestitao mitropolitu Joanikiju: Dobri pastir polaže svoj život za stado!

Ruski patrijarh čestitao mitropolitu Joanikiju: Dobri pastir polaže svoj život za stado!

Ruska pravoslavna crkva je sa zabrinutošću pratila događaje u Crnoj Gori, moleći se za mir u toj zemlji, saopštio je patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril.

Prema riječima poglavara Ruske crkve, postupak srpskog patrijarha koji je, uprkos spoljnim pritiscima i pretnjama, ustoličio mitropolita Joanikija na istorijski i slavni presto na Cetinju, pokazao je njegovu „neustrašivost i odlučnost“.

– Sada ste Vi, kao i Njegova svetost, na djelu ste pokazali odanost Hristovoj riječi: Dobri Pastir polaže svoj život za stado – napisao je patrijarh u čestitki upućenoj mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je podsjetio da je tokom viševekovne istorije Pravoslavna crkva u Crnoj Gori prošla kroz mnoga iskušenja. Međutim, u najtežim okolnostima ratova, vjerskih sukoba i surovih progona, pravoslavna crkva u Crnoj Gori je očuvala čvrstinu i čistoću vjere.

– Siguran sam da ćete na prijestolu vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojni nasljednik, snažna luča pastvi, koja je zajedno sa vama pokazala postojanost u odbrani otačkih svetinja, pravoslavne vjere i kanonskog crkvenog ustrojstva – naglasio je patrijarh Kiril.

Na kraju, patrijarh je poželio Joanikiju božju pomoć tokom služenja, snažnu duhovnu i fizičku snagu, a celoj njegovoj pastvi mir i radost u Isusu Hristu.