Naslovna Najnovije Na Karibima prva pravoslavna crkva – kopija Hercegovačke Gračanice

Na Karibima prva pravoslavna crkva – kopija Hercegovačke Gračanice

0
U Dominikanskoj Republici počela je izgradnja prvog pravoslavnog hrama u ovom dijelu Kariba, koji će biti posvećen Preobraženju Gospodnjem i biti kopija Hercegovačke Gračanice.

Zemljište za gradnju hrama u slovensko-vizantijskom stilu poklonio je Dragoslav Ilić iz Niša, a u Dominikanskoj Republici je registrovana Srpska pravoslavna crkva, javio je portal srpske dijaspore “Serbian tajms”.

S obzirom na to da sveštenstvo trenutno nema prostorije, crkvene obrede, vjenčanja i krštenja obavlja na plaži, što podsjeća na biblijske scene sa obala rijeke Jordan.

Sveštenik arhimandrit Evstatije Miloš Azdejković, koji je došao iz Venecuele u Dominikansku Republiku, po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita Amfolohija, rekao je da je za završetak hrama potrebna i dobrodošla pomoć svih vjernih pravoslavnih ljudi širom svijeta, pa je pozvao da svako doprinese koliko može.

Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posjetio je 2012. godine Dominikansku Republiku sa namjerom da dogovori organizovanje prve crkvene pravoslavne opštine na ovim prostorima i gradnju pravoslavnog hrama.

Tada se susreo sa grupom pravoslavnih vjernika u mjestu La Romani, koji su mu čvrsto obećali da će njihovu zajedničku ideju i molitvu sprovesti u djelo.

Onda je 2017. godine arhimandrit Evstatije Miloš Azdejković, po blagoslovu mitropolita, prvi put došao iz Venecuele i zajedno sa grčkim sveštenikom, ocem Emanuilom Remundakisem, počeo da okuplja sve pravoslavne koji žive na ovom karipskom ostrvu.

Na Svetoj liturgiji tada se sabralo četrdesetak mladih momaka i djevojaka, koji su spremili i trpezu, liturgija je služena pod strehom od trske, ali to nije umanjilo doživljaj bogosluženja.

U Venecueli ima meleza i Afroamerikanaca sa prezimenima Popović, Budisavljević i Jovanović.

Najveći broj pravoslavnih stigao je poslije Drugog svjetskog rata sa desničarskom emigracijom.

U misionarskoj ulozi ocu Evstatiju kasnije je pomagao sveštenik Antiohijske patrijaršije Pavle Penja Vaskovac, Venecuelanac za čije se prezime pretpostavlja da potiče iz Srbije.

“Pošto je Pavle počeo da me menja i pomaže mi u Venecueli, ja sam po mitropolitovom blagoslovu počeo da obilazim neke druge zemlje i evo do danas, pored Dominikane, formirao još tri nove parohije – Svetih apostola Petra i Pavla u Panami, te parohiju na ostrvu San Martin, gde još pregovaramo kome da se hram posveti”, rekao je arhimandrit.

Priloge za izgradnju hrama u Dominikanskoj Republici mogu se uplatiti na račune koji se nalaze na linku: https://ortodoxa-dominicana.org/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B3/
Radi lakše vođenja evidencije o uplatama, donatori treba da kopiju izvršene uplate, odnosno uplatnicu pošalju na email: [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: