Naslovna Najnovije Vlast u BiH se teško odriče policijske pratnje

Vlast u BiH se teško odriče policijske pratnje

0

Iako već godinama najavljuju usvajanje nove odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljaka koji se štite, kojom bi se znatno smanjio broj štićenih osoba u BiH i ostvarile milionske uštede, do danas taj posao nije završen, odnosno Ministarstvo bezbjednosti BiH na dnevni red Savjeta ministara BiH ne stavlja taj akt iako ga je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pripremila i proslijedila prije nekoliko godina.

Trenutno Direkcija 24 časa štiti i prati dvadesetak osoba, i to tri člana Predsjedništva BiH, šest članova kolegijuma oba doma parlamenta BiH, zatim predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i svih devet ministara te predsjednika Suda BiH i glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Novom odlukom, koja je već izrađena i po svemu sudeći kupi prašinu po ladicama Ministarstva bezbjednosti BiH, pravo na 24-časovnu zaštitu imalo bi tek 11 funkcionera na nivou BiH, dok bi ostali imali pratnju, ali samo jednog policijskog službenika, što bi znatno smanjilo troškove koje Direkcija ima po tom osnovu.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH na pitanje dokle se stiglo sa usvajanjem nove odluke, kratko su „Nezavisnim novinama“ rekli da su oni samo formalni predlagač tog dokumenta, te da tu odluku treba da izradi i njima dostavi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

S druge strane, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH rekli su „Nezavisnim novinama“ da su oni „sačinili novi Prijedlog odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljaka koji se štite i uputstva, te iste uputili u dalju proceduru nadležnim tijelima“.

Na konkretno postavljena pitanja o tome šta se mijenja, koliko bi se novca uštedjelo novom odlukom i ko bi sve izgubio pravo na zaštitu nisu nam željeli odgovoriti.

Inače, usvajanje nove odluke Direkcija za koordinaciju policijskih tijela planirala je još u 2019. godini, međutim do danas to nije urađeno, na šta su nekoliko puta upozoravali i revizori.

„Nadležne institucije treba proaktivno da pristupaju donošenju upravnih akata kojima se reguliše sprovođenje aktivnosti fizičke i tehničke zaštite osoba, objekata i vrijednosnih pošiljaka kako bi predmetna oblast bila uređena važećim propisima“, navodi se u revizorskom izvještaju Direkcije za 2019. godinu.

Prema nezvaničnim informacijama, kada je riječ o članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Savjetu ministara BiH, ne bi se promijenilo praktično ništa i njihova pratnja bila bi i dalje tri vozila, odnosno dva policijska i jedno službeno u kojem se voze, dok bi, recimo, ministri ostali bez pratnje vozila, odnosno njih bi samo pratio jedan policijski službenik koji bi išao sa njima u automobilu. Takođe, novom odlukom, kako nezvanično saznajemo, pratnja, odnosno broj osoba koje štite članove kolegijuma oba doma parlamenta BiH, znatno bi se smanjila, a sve to dovelo bi do milionskih ušteda u budžetu BiH.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da je sistem koji sada postoji, kada je riječ o štićenim osobama, neracionalan i da ga treba mijenjati te da osobe koje imaju trenutno zaštitu svakako treba nastaviti čuvati, ali sa daleko manjim brojem ljudi i vozila jer situacija danas nije ista kao što je bila prije 15 godina.

Koliko je neracionalno trošenje novca na štićene ličnosti, upozoravao je i nekadašnji ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki, što je pomalo neuobičajeno. On je pred svoj odlazak iz BiH kao primjer bahatosti i rasipanja novca naveo baš „nepotrebne policijske pratnje“, koje na lošim putevima u BiH zanemaruju propise i druge dovode u opasnost.

„To me podstiče da se zapitam – ko su ti funkcioneri u BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene? Da li danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za sprovođenje ovakvih bezbjednosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u BiH?“, zapitao se još 2014. godine pred svoj odlazak ambasador Jamazaki.

Do danas, kada je riječ o pratnjama, ništa se nije promijenilo.

Štićene osobe 24 časa
Tri člana Predsjedništva BiH

Šest članova kolegijuma oba doma parlamenta BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Devet ministara u Savjetu ministara BiH

Predsjednik Suda BiH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH

(Nezavisne)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: