Naslovna Izdvajamo Na Manjači ipak NATO vježba „Brzi odgovor 21“

Na Manjači ipak NATO vježba „Brzi odgovor 21“

U Bosni i Hercegovini danas počinje vojna vježba Oružanih snaga BiH i američe vojske, Brzi odgovor 21. Vježba će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, a trajaće do 2. juna. Njom će rukovoditi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM).

 

Vježba je dio velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, koji su nazvani „Branilac Evrope 21“, a koji se provode s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.

U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

„Sjajno je vidjeti američke trupe kako stižu na vježbu s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine. Rad i obuka s našim saveznicima povećavaju našu sposobnost zajedničkog rada kako bismo odgovorili na bezbjednosne izazove i pomogli da građani BiH budu sigurni“, navedeno je na Twitter nalogu NATO-a u BiH.

Inače, vježbom „Branilac Evrope 21“ šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH. Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju „operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera“.

Podsjetimo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije tvrdio da neće dozvoliti da se na Manjači održi vojna vježna NATO snaga, a nedavno je rekao da že to biti „onlajn“ vježba, bez prisustva vojnika na tom poligonu.

Dan nakon njegove posljednje izjave Banjalukom, a potom i drugim gradovima Srpske prodefilovale su američke snage, koje se nalaze na Manjači i koji učestvuju u velikoj vojnoj vježbi, koja se odrava po NATO standardima.

(BN/Klix)