Naslovna Republika Srpska Na Manjači sve spremno za dolazak visokih zvaničnika

Na Manjači sve spremno za dolazak visokih zvaničnika

Nakon uspješne potpune integracije snaga i provedenog zajedničkog uvježbavanja taktičkih radnji na terenu, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (Vojska SAD), petog dana vježbe „Brzi odgovor 21“, u petak 21. maja 2021. godine, izvršili su sve aktivnosti za dostizanje vrhunca vježbe, a koja će kulminirati organizacijom Dana visokih zvanica u subotu 22. maja 2021.godine.

„Pripremne radnje za realizaciju Dana visokih zvanica u petak relizovane u uslovima koji omogućuju lakši pokret snaga, u odnosu na složenije vremenske uslove koji su vladali u proteklih nekoliko dana“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, tempo izvršenja zajedničkog uvježbavanja nije narušavan ni jednog dana vježbe.

Direktor vježbe „Brzi odgovor 21“ u BiH je istakao da je motivisanosti pripadnika OS BiH i američkih vojnika na izuzetno visokom nivou.

“Vježbu smo maksimalno iskoristili da provjerimo procedure, razmjenimo iskustva i da testiramo nivo interoperabilnosti naših snaga sa snagama SAD”, naglasio je brigadir Blavicki.

Na događaj su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREUR-AF) te drugi visoki zvaničnici.

(BN)