18.7 C
Banja Luka

Načelnik Istočne Ilidže: Oštećeno 150 kuća (VIDEO)

Usljed poplava na području Istočne Ilidže oštećeno je 150 kuća i imanja, a na državnoj imovini pričinjena je šteta koja je procijenjena na više od milion KM, izjavio je načelnik opštine Marinko Božović.

Božović je rekao novinarima da je oštećena putna infrastruktura, pričinjena šteta na dijelu korita rijeke Željeznice, Kazneno-popravni zavod Kula, kao i ostale ustanove koje imaju prostorije uz Kasindolsku rijeku.

https://youtu.be/Lql2YDLK3Y4

On kaže da će u narednih 12 časova opštinska Civilna zaštita biti budna i pratiti dešavanja, a sutra se posvetiti građanima čije su kuće poplavljene i popisati štetu.

“Iz budžeta lokalne zajednice i uz pomoć Vlade Republike Srpske ćemo to sve relativno brzo sanirati”, naglasio je Božović.

Božović je istakao da posebnu zahvalnost duguje svim privatnim građevinskim firmama koje su sve svoje kapacitete stavili na raspolaganje, kao i volonterima.

“U koordinaciji sa svim javnim preduzećima, opštinskim i republičkim institucijama adekvatno smo odgovorili izazovu koji je bio pred nama”, navodi on i dodaje da je sve sanirano kako bi se bezbjedno ušlo u noć.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je naglasio da su protekle padavine pričinile štetu na privatnim objektima, a i na infrastrukturi.

https://youtu.be/M4pOE6guod4

“Uglavnom se radi o desetak lokacija sa po desetak objekata u ruralnim područjima gdje su se izlile male bujične rijeke i opkolile objekte”, istakao je Jugović, naglasivši da je najbitnje da nije bilo evakuacije stanovništva, ali su uništeni lokalni mostovi.

Prema njegovim riječima, pričinjena je veća šteta na putnoj infrastukturi, između ostalog i na regionalnom putu Podgrab – Jahorina.

Jugović je naglasio da će sutra, ukoliko dozvoli vrijeme, biti sanirana određena mjesta kako bi spriječilo da dođe do ponovne štete.

On je istakao da je da je izbjegnuto ono najgore, te da su veliku pomoć pružila privatna preduzeća, preduzeća u vlasništvu opštine, kao i Civilna zaštita Republike Srpske.

Dogovoreno zajedničko djelovanje

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović istakao je da je sačinjen detaljan plan o zajedničkom djelovanju na područjima zahvaćenim današnjim poplavama.

“Svim građanima koji su pogođeni ovim poplavama omogućićemo da što brže iz objekata izbace vodu, isuše ih i popišu, te da se vidi kolika je šteta”, rekao je on novinarima nakon vanrednog sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada.

Novitović je poručio građanima da i u ovakvim situacijama, ne samo lokalne zajednice nego i Vlada Republike Srpske i sve instituciije stoje uz njih.

On je dodao da su zajednički uspjeli da se oragnizuju, da se smanji šteta i da se sanira ono što je moglo da se uradi u 24 časa.

Novitović je dodao da je potrebno odrediti koje su saobraćajnice, škole i drugi objekti gdje se mora intreventno djelovati.

Prema njegovim riječima, ohrabruju pozivi načelnika i gradonačelnika drugih lokalnih zajednica koje nisu izložene riziku poplave i nemaju ovakvu nepogodu na svojoj teritoriji, a spremi su da pruže pomoć poplavljenom stanovništvu u ovim opštinama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo sistemom koordinacije među opštinama koja se manifestuje kroz saradnju sa Republičkom upravom civilne zaštite.

“Pridružili su se Teritorijalna vatrogasna i spasilačka jedinica, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i mnogobrojni volonteri”, rekao je Ćosić i pozvao sugrađane da se pridruže i pomognu.

Ćosić je naveo da je obezbijeđena i pomoć nekih privatnih kompanija, koje su ustupile mehanizaciju.

On je rekao da je vodostoj rijeke Željeznice i Kasindolske rijeke u opštini Istočna Ilidža, kao i rijeke Prače u opštini Pale veoma brzo narastao zbog povećanja vodostaja manjih rijeka.

“Voda je vrlo brzo krenula prema domaćinstvima, ali je vrlo brzo uništila i putnu infrastrukturu, posebno u opštinama Trnovo, Istočna Ilidža i Pale”, rekao je Ćosić i dodao da je manja šteta evidentirana i u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je istakao da je sistem uređenja korita rijeke Željeznice, koji je ranije započet, zakazao, te da je na večerašnjem sastanku dogovoreno da to mora biti prioritet, jer uz Željeznicu, u naselju Vojkovići, živi oko 5.000 stanovnika.

On je rekao da će materijala šteta biti popisana i po domaćinstvima, ali i na putnoj infrastrukturi.

Ćosić je rekao da očekuje da će Vlada Republike Srpske iz Kompezacionog fonda iznaći sredstva za nadoknadu štete, kao što je bio slučaj i do sada za pomoć u drugim lokalnim zajednicama.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here