18.7 C
Banja Luka

Najbolje da imamo jednog predsjednika, jednog predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjedavajućeg Paralmenta

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ovih dana sastanke s liderima SDA i SNSD-a, te istakao da je od ranije dogovorio radni ručak kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada su se sreli u Ljubljani.

Čović je izjavio i da će večeras ići na večeru sa Metju Palmerom, specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, a kazao je da će prisustvovati i Milorad Dodik.

“Konstitutivnost je ustavna kategorija, o njoj se ne raspravlja. Treba osigurati legitimno predstavljanje gdje to Ustav traži, ništa više od toga. A taj balans između građanskog i etničkog već ima u Ustavu“, izjavio je Čović.

Kazao je i da dok je on sjedio u Predsjedništvu, “sve odluke su donosene jednoglasno”, te istakao kako svi moramo poštovati jedni druge.

“Ne možemo rješavati odvojeno Predsjedništvo i Dom naroda, ko god to misli vara se. To je cjelina. To je toliko malo što tražimo, da hrvatski narod može izabrati svoje predstavnike“, naglasio je.

Poručio je i da želi pojašnjenje pitanja ukidanja prefiksa (srpski, bošnjački, hrvatski).

“Možda su htjeli reći da brišemo etničku odrednicu. I šta onda? Imaćemo tri člana Predsjedništva i kome će se oni obraćati. Ljudi koji vole koncept građanskog, hajdemo napraviti dvije federalne jedinice i riješili smo problem, ali za to treba konsenzus“, naveo je Čović.

Upitao je i zar možemo biti podjeljeniji nego što smo sada.

“Mi smo na vrhu krize, dalji korak je sunovrat. I kad predlažem da imamo dvije federalne jedinice u Federaciji umjesto 11, ja mislim da je spašavamo. Imamo dvjesto institucija kroz sistem organiziranja. Dvije jedinice su podjela, ali manja nego ova koju imamo“, rekao je.

Naglasio je i da bi on bio najsretniji da imamo jednog predsjednika, jednog predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjedavajućeg Paralmenta i da se rotiraju.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here