24.7 C
Banja Luka

Veliki rast cijena energenata, hrane RUŠE REKORDE

Dočekati kraj mjeseca sa solidno popunjenim hladnjakom stvar je umijeća u današnjoj situaciji u kojoj su na svakom koraku primjetna poskupljenja osnovnih životnih potrepština, a veliki broj građana BiH zbog sveukupne situacije s rastom cijena mora praviti detaljnu analizu kako u 30 dana rasporediti ograničena finansijska sredstva za prehranu, režije i ostale kućne troškove, piše Večernji list BiH.

Hrana, piće, energenti i usluge – ove četiri kategorije proizvoda koji su svakom stanovniku potrebni u svakodnevnom životu u proteklih godinu dana dramatično poskupljuju, a posebno su zabrinjavajući trendovi poskupljenja onih proizvoda koji će biti nužni u ove zime.

Pripreme za zimu primjer je drvo za ogrjev, koje koristi veliki broj domaćinstava u BiH, a uvidom u podatke Agencije za statistiku, vidljivo je kako je cijena kubnog metra porasla na zabrinjavajućih 82,80 KM.

Osim goriva, čije se cijene približavaju 2,50 maraka po litri, rastu cijene i drugih energenata, a istovremeno su primjetni i trendovi koji ukazuju na sveopšti rast cijena prehrane.

Ukupno gledajući, u Bosni i Hercegovini u avgustu na godišnjem nivou došlo do rasta potrošačkih cijena od tri posto, a što ukazuje na to da se približavamo stopi inflacije iz velike ekonomske krize 2008. godine.

Ove godine u samo devet mjeseci došlo je januaru kretale: za benzin BMB 95 1,84, a dizel ED5 1,82 KM, dok danas benzin košta od 2,29 do 2,39 KM, a dizel od 2,25 do 2,36 maraka.

U kategorijama hrane i bezalkoholnih napitaka zabilježen rast na godišnjem nivou od čak 5,1 posto.

Alkoholna pića i duvan poskupjeli su za 1,7 posto, stanovanje i režijski izdaci za 1,2 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,9 posto, a zdravstvo za 0,9 posto.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here