Naslovna Crna Hronika NAKON KONZUMIRANJA ENERGETSKOG PIĆA ANA (14) PRETRPELA TEŠKI MOŽDANI UDAR: Doktorka šokirala...

NAKON KONZUMIRANJA ENERGETSKOG PIĆA ANA (14) PRETRPELA TEŠKI MOŽDANI UDAR: Doktorka šokirala javnost podatkom, ostala stopostotni INVALID

0

Ana (14) je nakon energetskog pića pala u komu i dobila moždani udar.

Dr Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistkinja neurologije iz Opšte bolnice Varaždin, šokirala je nedavno javnost podatkom kako je 12-godišnja učenica doživela moždani udar nakon konzumiranja energetskih pića.

– Nemili događaj u županiji, kada je 12-godišnja osoba doživela moždani udar koji se direktno mogao povezati sa preteranom konzumacijom energetskih pića, podstakao nas je da kontaktiramo pedijatre i specijaliste školske medicine te potom sprovedemo i veliku anketu – naglasila je varaždinska doktorka, piše Danica.hr.

Jutarnji list, pak, donosi ispovest majke te učenice, danas 14-godišnjakinje iz Varaždina koja je pala u komu nakon konzumiranja energetskog pića. Devojčica je postala stopostotni invalid.

Šefica varaždinske neurologije neće izričito da kaže da je upravo energetsko piće za to krivo, ali drugih uzroka nema. Ana ima 14 godina, iz Varaždina je, leva ruka joj je oduzeta, šepa na levu nogu, govori polako.

Majka je prati u školu, ima asistenta u nastavi. Posle škole tri puta nedeljno odlazi na rehabilitaciju u Varaždinske Toplice. Krajem prošle godine pretrpela je teški moždani udar, onako težak kakav lekari smatraju čudom kad se preživi.

Bol u prsima

Sve se dogodilo šest dana pre prošlog Božića, 19. decembra, otkrila je Jutarnjem Anina majka Petra te ispričala kako su lekari varaždinske hitne pomoći na dečjem igralištu spašavali život njenoj ćerki.

Šta je pokazala velika anketa koja je nakon toga sprovedena u Varaždinskoj županiji? To da čak 65 odsto učenika osnovnih škola i 85 odsto učenika srednjih škola u županiji konzumira energetska pića. Anketa je sprovedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku od 5.300 učenika.

Uznemirujuće je da je 20 odsto učenika osnovnih škola te 30 odsto učenika srednjih škola imalo ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije. Veliki broj imao je stezanje u prsima, bol u prsima, ubrzani rad srca, a nemali broj se požalio na mučninu i povraćanje.

Nije zanemariv podatak ni da je 8 odsto učenika imalo smetnju zbog koje su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje. Rezultati ankete u Varaždinu su predstavljeni direktorima škola i javnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube