Naslovna Najnovije Napadnuta američka baza

Napadnuta američka baza

0

Baza američkih snaga u Iraku ponovno je juče napadnuta dronom, saznaje se od bezbjednosnih izvora u Iraku, a Pentagon je rekao da ne može to potvrditi.

Ovo je peti napad na američke i strane snage u Iraku u zadnja četiri dana dok naoružane grupe bliske Iranu prijete američkim interesima zbog podrške Vašingtona Izraelu, na čijem je tlu islamistički pokret Hamas 7. oktobra izveo napad neviđenih razmjera.

U napadu nema žrtava, a grupa pod nazivom Islamski otpor u Iraku preuzela je za njega odgovornost na kanalima Telegrama bliskim šiitskim milicijama odanim Iranu.

„Dron je pao u bazu“ Ain al-Asad, na zapadu Iraka, gdje su stacionirane američke i snage međunarodne antidžihadističke koalicije, rekao je za AFP izvor u iračkoj vojsci koji je htio ostati anoniman. Dron nije prouzrokovao „nikakvu štetu“, dodali su izvori.

Pet napada od srijede

Drugi lokalni bezbjednosni zvaničnik govorio je o „dvjema bespilotnim letjelicama: prva je srušena, a druga je pala zbog tehničkog kvara“.

Pentagon je ipak saopštio da nije upoznat s tim događajem.

„Nismo dobili nikakvo operativni izvještaj koje bi potvrdilo da se u subotu dogodio napad“, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane koji je htio ostati anoniman.

Baze Ain al-Asad i al-Harir na sjeveru Iraka te vojni kamp blizu bagdadske zračne luke bili su od srijede na meti pet napada. U tim bazama su američki i koalicioni vojnici.

Oko 2.500 američkih vojnika i hiljadu vojnika drugih zemalja članica koalicije sada su stacionirani u bazama iračkih snaga.

Zadnjih dana milicije odane Iranu koji podržava Hamas i ne priznaje državu Izrael, zaredali su s prijetnjama Sjedinjenim Državama.

Jedna od njih, Hezbolah, zatražila je da Amerikanci „odu“ iz Iraka, inače će „iskusiti paklenu vatru“.

Hamas je od 7. oktobra ubio više od 1.400 ljudi na izraelskoj teritoriji, većinom civila koji su pokošeni metcima, živi spaljeni ili su umrli nakon mučenja prvog dana napada palestinskog islamističkog pokreta iz Gaze, objavile su izraelske vlasti.

U pojasu Gaze ubijeno je gotovo 4.400 Palestinaca, uglavnom civila, u neprestanom izraelskom bombardovanju, saopštilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi.

BONUS

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube