Naslovna Najnovije NAPETO: Registrovan 21 ulazak kineskih aviona u vazdušni prostor iznad Tajvana

NAPETO: Registrovan 21 ulazak kineskih aviona u vazdušni prostor iznad Tajvana

0

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je kako su vojni sistemi zabilježili ulazak čak 21 borbenog aviona kineske armije u zračni prostor Tajvana nakon što je američka zvaničnica Nancy Pelosi sletjela na Tajvan.

Kao što se i očekivalo ranije, Peking je reagovao na dolazak Pelosi tako što su, po ko zna koji put, podigli borbene avione te ih uputili prema području Tajvana.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane Tajvana, vojska je izdala upozorenja te je rasporedila raketne sisteme protivzračne odbrane za praćenje daljnjih aktivnosti kineske armije.

Prema navodima iz Tajvana, u zračni prostor je ušlo osam aviona J-11, deset aviona J-16, jedan KJ-500 AEW&C, jedan avion Y-9 EW, te jedan avion Y-8 ELINT.

Nakon što je Nancy Pelosi sletjela na Tajvan, Ministarstvo vanjskih poslova Kine je saopćilo kako će Kina oštro reagovati na neprihvatljiv potez Sjedinjenih Američkih Država.

Vrlo brzo, kinesko ministarstvo odbrane najavilo je kako će se u narednim danima na šest područja u blizini Tajvana održati niz vojnih vježbi koje će uključivati i ispaljivanje projektila.

“Istočna komandna zona kineske vojske započet će niz vojnih vježbi u blizini Tajvana. To uključuje, ali nije ograničeno, na ispaljivanje raketa dugog dometa u Tajvanskom moreuzu kao i testiranje nenuklearnih projektila”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Kine.

(SB)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube