Naslovna Republika Srpska Bijeljina Narod će vam napraviti ogradu, nećete moći dalje

Narod će vam napraviti ogradu, nećete moći dalje

0

Grad Bijeljina je poslao upite u vezi sa geološkim istraživanjima litijuma na više adresa. Odgovor je stigao sa samo jedne adrese, odnosno, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Gradonačelnik Ljubiša Petrović se zahvalio na odgovoru, predusretljivosti i iskrenosti ministru Bojanu Vipotniku.

U odgovoru pomenutog ministarstva, između ostalog, se navodi da sa stanovišta zaštite životne sredine nisu sprovođeni postupci u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, niti je u ranijem periodu dato mišljenje vezano za ekološki aspekt i geološka istraživanja ili mišljenje vezano za koncesije  za iskopavanje litijuma na području opštine Lopare.

„Resor zaštite životne sredine nema podatke o početku istraživanja, na kojim lokalitetima se istraživanja vrše, u kojoj su fazi i koji su dalji planovi“, stoji u odgovoru i dodaje da prema prostornom planu Republike Srpske predio Majevice je predviđen za zaštitu u kategoriji Park prirode na području gradova Bijeljina i Zvornik, kao i opština Lopare i Ugljevik do 2025. godine.

Nakon ovog odgovora, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ima pitanja za nadležne:

– Кako ste dozvolili istraživanja a da niste prethodno obavijestili i konsultovali Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju?

– Кako sprovodite istraživanja u tajnosti a da niko ne zna šta radite, kako radite i koje su vam namjere?

– Кako ste dozvolili istraživanja na lokalitetu zaštićenog područja sa statusom parka prirode?

– Šta planirate sa Majevicom da uradite 2025. godine do kada je ovo područje pod zaštitom, da li je slučajno to što se priča o litijumu tek sada razotkrila, da li možemo očekivati da od 2025. godine područje Majevice izgubi status parka prirode?

Kaže da, iako je čekao odgovore i drugih, oni su, kako navodi, izgleda zanijemili i podsjeća da su pitanja poslata na adrese opština Lopare i Ugljevik, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i Vlade Republike Srpske.

Identična pitanja su poslata i predstavnicima firme ArКor.

„Njima su pitanja poslata poštom pošto elektronsku adresu nemaju istaknutu, a na pozive se ne javljaju“, navodi Petrović i dodaje da do danas odgovori nisu pristigli na adresu grada.

„Još jednom vam ponavljam: Neće vam proći! Polako, ali sigurno klupko se odmotava, tim istim koncem satkanog od laži i prevara narod će vam napraviti ogradu i nećete moći dalje, jer prevršili ste svaku mjeru i dosadili i Bogu i narodu! Zemlju vam ne damo, vode vam ne damo, ne damo da nas istjerate sa vjekovnih ognjišta i trujete našu djecu i prirodu!“, naglasio je gradonačelnik Bijeljine.

Podsjetimo da je nedavno otkriveno da su na području Majevice u opštini Lopare pronađene značajne količine litijuma.

(BN) Foto: Arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: