Naslovna Izdvajamo Natalija Trivić: Pojava korone kod 3 ili više učenika u odjeljenju, škola...

Natalija Trivić: Pojava korone kod 3 ili više učenika u odjeljenju, škola će uputiti odjeljenje na onlajn nastavu

0

Na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, nastava u drugom polugodištu počinje danas uz strogo poštovanje epidemioloških mjera. Ukoliko dođe do pojave virusa korona kod troje ili više učenika u odjeljenju, a prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, škola će uputiti to odjeljenje na onlajn nastavu.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže ministar prosvjete i kulture, Natalija Trivić, govoreći o početku nastave u drugom polugodištu i o mogućim scenarijima za nastavni proces u slučaju da virus počne da se širi među učenicima.

Takođe, prema njenim riječima, lokalni krizni štabovi, procjenjujući epidemiološku situaciju na teritoriji koju pokrivaju, mogu zatražiti od Ministarstva prelazak svih osnovnih i srednjih škola na onlajn nastavu za određeni period.

– Po ovom modelu, prelazak na onlajn nastavu u obrazovnim ustanovama u prvoj sedmici drugog polugodišta su zatražili krizni štabovi Grada Trebinje i opština Sokolac, Ljubinje i Višegrad. Preporučili bismo i roditeljima da ukoliko utvrde da njihova djeca imaju neke od simptoma koji ukazuju na kovid, da djeca ostanu kod kuće kako bismo preventivno djelovali na suzbijanje širenja epidemije u školama – dodaje Trivićeva.

Bilo je i ima promjedbi da nije u redu da djeca i nastavnici nose maske na času, dok ih istovremeno ne nose gosti u ugostiteljskim objektima. Da li smatrate da su epidemiološke mjere u tom smislu dobro odmjerene?

Kada su u pitanju epidemiološke mjere, Ministarstvo prosjete i kulture zatražilo je od Instituta za javno zdravstvo preporuke za odvijanje nastavnog procesa u školskim klupama kako bi se obezbijedio siguran boravka i rad i učenika i zaposlenih u obrazovim ustanovama u Republici Srpskoj. Institut je donio opšte preporuke za odvijanje nastavnog procesa, te preporuke za učenike i zaposleno osoblje. Ministarstvo redovno prati epidemilošku situaciju u školama, te ukazuje na neophodnost poštivanja preporučenih mjera, a sve sa ciljem da se nastavni proces odvija redovno i nesmetano u školskim klupama. Posebno sada kada se u Srpskoj bilježi porast broja oboljelih od korona virusa.

(Srpskainfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: