Naslovna Izdvajamo Kalabić: Vrh SNSD-a uveliko se sprema za Dodikov pad! Obilaze strane ambasade!

Kalabić: Vrh SNSD-a uveliko se sprema za Dodikov pad! Obilaze strane ambasade!

0

Bivši član Predsjedništva SNSD-a i poslanik te stranke u više saziva Narodne skupštine RS i Parlamenta BiH, Drago Kalabić, tvrdi da lider njegove nekadašnje stranke, Milorad Dodik, nema namjeru da ispuni nijedno od svojih obećanja o vraćanju dejtonskih nadležnosti Srpske, još manje o njenoj budućoj samostalnosti.

U razgovoru sa novinarima Moje Hercegovine, Kalabić, između ostalog, tvrdi da su odnosi među čelnim ljudima najveće političke partije u Srpskoj “narušeni” i “potpuno neiskreni”, te da će, kako procjenjuje, ogroman broj članova SNSD-a glasati protiv Željke Cvijanović na predstojećim izborima, ukoliko ona bude kandidat za neku od najvažnijih funkcija.

“Ako se Milorad Dodik kandiduje zajedno sa Željkom Cvijanović, biće ubjedljivo poraženi. Protiv nje će glasati pola SNSD-a! Suočiće se i sa čuvenim srpskim glasačkim sindromom, glasanjem protiv. Mnogo će ljudi glasati protiv ovakve politike SNSD-a, ko god da bude kandidat”, tvrdi Kalabić.

On, takođe, smatra da aktuelni srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a nikad nije bio iskren kad je davao obećanja o skoroj samostalnosti Republike Srpske, kao i vraćanju njenih oduzetih nadležnosti.

“Dodik nikada nije bio iskren po tom pitanju. Ništa on neće uraditi. Nacionalne teme je i ranije, kao i sada, koristio za političku trgovinu. Ključno pitanje je da li će sada imati sa kim trgovati”, kaže Kalabić.

Na naše pitanje kako se došlo do toga da Dodik, koji je do prije samo petnaestak godina imao, najblaže rečeno, više nego korektne odnose sa Zapadom sada postao političar sa američke “crne liste” i osoba koju Zapad stavlja pod sankcije, Kalabić kaže da je “odgovor jednostavan”.

“Dodik je napustio reforme, izgradnju institucija te prozapadnu politiku, u koju je Zapad puno uložio. Umjesto toga, on se okrenuo Rusima, populizmu, korupciji i diktaturi. Sukob je bio neizbježan”, smatra Kalabić.

On, međutim, dodaje i to da ne vjeruje u mogućnost izbijanja novih sukoba na ovim prostorima, iako na takav rasplet aktuelne krize sve češće upozoravaju brojni analitičari.

“Za neke nove sukobe nema potencijala, a ni velikim silama to ne odgovara. Republika Srpska mora pod hitno ojačati svoje institucije i početi da djeluje institucionalno. Pri tome se moraju ispunjavati evropski standardi, jer nam je to jedini izbor i spas. Srbi moraju da napuste liderski koncept, koji nam je do sada jedino donosio probleme, kako na unutrašnjem tako i na spoljnom planu. To važi kako za Banjaluku, tako i za Beograd”, smatra Kalabić.

Bivši visoki funkcioner SNSD-a kaže i da mu je “potpuna nepoznanica” u kojem smjeru se kreće politika DNS-a i da li je ta stranka trenutno bliža vlasti ili opoziciji.

“Od njih se sve može očekivati. Potezima na lokalu potpuno urušavaju stranku”, kaže Kalabić.

Na podsjećanje našeg portala da je prije nekoliko mjeseci izjavio da Dodikovi najbliži saradnici iz vrha SNSD-a “svašta o njemu pričaju”, kao i pitanje da li ima saznanja kakvo je trenutno stanje u njegovoj bivšoj stranci, Kalabić odgovara da u SNSD-u “ne postoji nikakvo stanje”, te da je to, prema njegovim riječima, “družina jednog lica”.

“Ostali statiraju i čekaju Dodikov pad. Neboša Radmanović i Željka Cvijanović se uveliko pripremaju za stanje poslije Dodika. Ostali obilaze strane ambasade i opozicione partije i nude svoje usluge, ali ne progovaraju javno. Sve to rade u tajnosti”, tvrdi Kalabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: