Naslovna Najnovije Preminuo episkop šabački Lavrentije

Preminuo episkop šabački Lavrentije

0

Episkop šabački Lavrentije preminuo je danas oko 17 sati na VMA u Beogradu, gde je bio hospitalizovan, potvrđeno je Tanjugu u Eparhiji šabačkoj.

Vladika Lavrentije rođen je 27. januara 1935. godine kao Živko Trifunović u selu Bogoštica kod Krupnja. Osnovnu školu je završio u Krupnju, a dva razreda gimnazije u Loznici, pravoslavnu Bogosloviju i Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu.

U čin jerođakona rukopoložen je 1958, a u čin jeromonaha 1961. godine. Dvije godine bio je duhovnik Crkve Ružice na Kalemegdanu u Beogradu, poslije toga parohijski sveštenik na Kupresu. Dvije i po godine bio je profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima.

U episkopski čin izabran je 1. juna 1967, a hirotonisan 16. avgusta 1967. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu. Od 1967. do 1969. godine bio je vikarni episkop moravički u Beogradu.

Godine 1969. postavljen je za episkopa zapadnoevropskog i australijskog i ustoličen marta 1969. godine u Londonu. Pošto je stvorio uslove za formiranje nove eparhije u Australiji, postavljen je za episkopa u zapadnu Evropu.

U Himelstiru u Nemačkoj osnovao je eparhijski centar. Prvo je otkupio za Srpsku pravoslavnu crkvu jednu već sagrađenu crkvu, tu je zatim osnovao štampariju. Godine 1985. u Londonu je venčao princa Aleksandra Karađorđevića i princezu Katarinu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao ga je 1989. godine za episkopa šabačko-valjevskog. Ustoličen je u Šapcu 23. jula 1989. godine.

Na njegov prijedlog, Sveti arhijerejski sabor je na svom redovnom zasjedanju u maju 2006. godine podijelio veliku Eparhiju šabačko-valjevsku na dvije eparhije – Šabačku sa sjedištem u Šapcu i Valjevsku sa sjedištem u Valjevu.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: