Naslovna Najnovije NATO najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo

NATO najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo

0

NATO je najavio da će u jeku tenzija na sjeveru Kosova poslati pojačanje mirovnim snagama KFOR-a.

Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju saopštila je da je odluka o slanju dodatnih vojnika donesena zbog nedavnih događaja i povreda 30 vojnika KFOR-a u tim incidentima.

U tom kontekstu, mobilizovane su Operativne snage spašavanja koje su bile spremne za raspoređivanje u roku od sedam dana za zapadni Balkan.

Operativne snage nalaze se u Italiji i mobilizuju se u kriznim vremenima ili suočeni s eskalacijom prijetnje, po nalogu komandanta združenih snaga NATO-a.

Osim toga, bataljonu multinacionalnih vojnika naređeno je smanjenje pripravnosti za raspoređivanje s 14 na 7 dana za podršku KFOR-u u slučaju potrebe.

Admiral Stjuard Munč, komandant združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, izjavio je da je o slanju dodatnih snaga na Kosovo odlučeno kao mjera predostrožnosti kako bi se osigurale sposobnosti potrebne KFOR-ovu misiju.

„Sve strane moraju se suzdržati od akcija koje potkopavaju mir u svim regijama Kosova“, rekao je Munč.

Napomenuto je da Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju pomno prati situaciju na Kosovu i da će nastaviti koordinirati s KFOR-om kako bi osigurao sposobnosti i snage koje bi mogle biti potrebne.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube